Reslust och nyfikenhet har följt henne på vägen

Reslust och nyfikenhet har följt henne på vägen

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi träffade Ida Arya, som leder Svenska teamet och arbetet på Commvault med den offentliga sektorn i Sverige.

Vi bad henne att berätta om hennes resa från Head of Public Sector fram till dagens roll som Team Lead för Sverige.

Idas team utvecklar mjukvaror för datahantering samt fokuserar på lösningar för bland annat Cyber Resiliance, säkerhetskopiering och Disaster Recovery. Nu vill hon driva Commvaults fortsatta utveckling framåt och stärka säkerheten för deras svenska kunder.

Ett globalt perspektiv från barnsben

Reslust och nyfikenhet har följt henne på vägen

Ida Arya, leder Svenska teamet på Commvault

Ida växte upp i Karlstad med sina tre syskon och sin mamma. Familjen lämnade Iran när kriget mellan Iran och Irak bröt ut i hopp om att finna ett tryggare liv i Sverige. Hon fick tidigt upp ett intresse för juridik och ville bli advokat. Detta trots att hennes familj hade yrken inom vården. I kombination med juridik var resandet fascinerande och efter en resa till Thailand, som 16-åring, ville hon utforska världen ännu mer.

Efter studenten lade hon advokatdrömmen på is även om juridiken fortsatte att vara en del av hennes liv. Ida reste runt i världen. I USA och Australien blev hon kvar ett par år för att studera ekonomi, marknadsföring, ledarskap samt affärsjuridik. När hon återvände till Sverige var tanken att hon nu skulle slå sig till ro härhemma. Hon började studera juridik på Stockholms universitet men ganska snart kände hon att hon inte var färdig med USA. Längtan tillbaka dit blev för stark.

”När jag började plugga på universitet kände jag direkt att det här blir svårt. Jag menar inte studierna i sig men jag kände mig väldigt begränsad till att vara kvar här i Sverige. Saknaden av USA var för stor, så jag åkte tillbaka och pluggade där istället”, säger Ida.

Alltid gillat att leda

Efter flera år utomlands flyttade hon hem till Sverige. I samband med flytten skulle hennes syster få sitt första barn. Detta var en viktig del i hennes beslut att vända hemåt igen. Det var vid den här perioden som hon fick upp ögonen för ledarskap och försäljning. Hon har alltid tyckt att det har varit kul att jobba i team. Hon berättar att det förmodligen beror på hennes erfarenheter från sin innebandykarriär i division 1. Hon spelade i Hammarby där hon bland annat var kapten för sitt lag. Nu börjar hennes yrkeskarriär att ta fart och hennes första jobb inom försäljning blir verklighet.

”Jag fick ett jobb som nordisk säljansvarig vilket var extremt lärorikt. Jag hade cirka 110 övernattningar per år så det var ett högt tempo men det passade mig. Ansvarsområdet utökades och jag jobbade mot Japan, Mellanöstern och USA. Efter en tid ändrade ett samtal mitt yrkesliv och jag fick plötsligt ett erbjudande om att börja hos Atea. De hade en satsning i Stockholm och jag kunde inte tacka nej på den frågan. Jag kände mig snabbt både välkommen och hemma. Det hela rullade på och ganska snabbt fick jag ett utökat ansvar. Det innebar bland annat att jag fick ta hand om större och mer komplexa kunder samt leveranser och jag trivdes väldigt bra med det utökade ansvaret”, minns Ida med ett leende.

“Skrev på avtalet utan att ha träffat honom”

Hon började som Account Manager och blev därefter befordrad till Key Account Manager och fick leda virtuella team. Detta ledde sedan till en specialistroll. Det blev totalt sju år i olika roller där hon utvecklades inom flera områden. Under sina år på Atea fick hon sina två barn och började fundera på vad hon verkligen ville göra i framtiden. Ida kände att tiden var mogen för henne att växla upp sin karriär.

Ett nytt anställningserbjudande dyker upp vilket innebar att hon började på Dell där hon arbetade med den offentliga sektorn. Kombinationen av sälj och försäljning mot offentliga sektorn passade henne perfekt med tanke på hennes intresse för juridiken.

”Jag trivdes bra med det höga tempot på Dell. En av mina mindre bra egenskaper är att jag inte är jättebra på att ta det lugnt”, berättar Ida med ett skratt och hon fortsätter.

”Jag fick jobba med stora portföljer och vann ett flertal väldigt omfattande upphandlingar. Det var en extremt lärorik tid på Dell. Jag fick även möjligheten att genomföra ledarskapsutbildningar. Det stärkte verkligen mitt intresse för managementspåret. Jag letade inte aktivt efter en ny tjänst men det var då som jag kom i kontakt med Anders Stinger som var Nordenchef på Commvault. Det var verkligen en lyckad händelse och faktum är att jag skrev på avtalet utan att ha träffat honom. Han gjorde helt enkelt ett så starkt intryck på mig och dessutom lockade Software-branschen mig”.

På Commvault fick hon rollen som Business Unit Manager. När Ida kom in så skapade hon en plan för att utveckla den publika sektorn i samarbete med Anders. Verkställandet av Public planen har lett till stora framgångar. Året därpå fick hon frågan om att bli ansvarig för Sverige, vilket är Commvaults största marknad i Norden.

Ida berättar att hon tar med sig mycket från sin tid med Anders, som hans ledarstil och förmågan att bygga ett starkt team.

”För mig är det otroligt viktigt att värna om och behålla den kultur som vi har på Commvault. Fokus ligger på att det ska vara rätt person på rätt plats. Människor med driv och nyfikenhet. Kunskap kan man jobba upp. Jag tror det har mycket med min idrottsbakgrund att göra också. När man har ett lag krävs det olika egenskaper, personligheter och kvalifikationer för att skapa ett komplett lag. Jag är väldigt stolt över de samlade kompetenser som finns i vårt team och att internpolitik inte styr ens agenda. Det är svårt att hitta duktig personal som har just den spetskompetens vi jobbar med, så det är än viktigare att värna om dem vi har”, förklarar Ida.

Extrema attacker är en stor utmaning i framtiden

När vi ställer frågan till Ida om hur framtiden ser ut, säger hon att det är mycket som är på gång hos Commvault. CVLT lanserade under november SHIFT. Commvault® Cloud, powered by Metallic® AI. Det är den största lanseringen på länge. Kort sammanfattat nyttjar plattformen kraften i AI för att uppnå motståndskraft mot cyberhot. Det är ett enklare och smartare dataskydd. Framtidens Cyber Resiliance.

”Det är oroliga tider som vi befinner oss i. Säkerhet, ur olika perspektiv, ligger högt på agendan. Där kommer Commvault in naturligt. Det är allt ifrån de kraftigt ökade cyberhoten och Ransomware-attackerna. Cyberkriminaliteten är den tredje största ekonomin i världen just nu. På det adderas det de lagar och förordningar som kommer kring informationssäkerhet, såsom NIS2 och DORA. Här ser vi också en problematik gällande utmaningen mellan IT och verksamheten. Det finns ett glapp och ett beroende som behöver minskas”, förklarar hon.

Hon berättar också att när det gäller den publika sektorn arbetar Commvault mycket med att vägleda sina kunder i tidens nya förutsättningar. I och med det extra kraftiga hotet som riktar sig mot Sverige menar Ida att Commvault tar sitt jobb på största allvar och att det finns ett stort behov av stöttning för att säkra upp datat hos myndigheterna och staten. En annan utmaning är att säkerställa att IT måste orka och hinna med samtidigt som de behöver rekrytera personal som har den kompetensen som utvecklingen kräver.

”Vi är väldigt stolta över den legacy vi har inom Publika sektorn där flertalet av Sveriges största myndigheter har gett oss förtroendet att skydda deras data”, berättar hon.

Ida lyfter återigen vikten av NIS2 och hur man ska jobba utifrån det nya direktivet.

”Det gäller även att inse att det ligger geopolitiska intressen bakom den här typen av kriminella handlingar. De har stöttning från gigantiska stater som sponsrar. Attackerna är numera betydligt mer sofistikerade och komplexa. Tyvärr är det inte längre en fråga huruvida man kommer att bli utsatt för en attack utan hur hanterar vi det när det väl händer. Sårbarheterna måste täppas till. Där jobbar vi på Commvault med en cykel av Secure, Defend och Recover”, menar hon.

Framtiden ser ändå ljus ut. Nya lanseringen av Commvault har skapat ett stort intresse och hon ser framemot att sprida budskapet med hjälp av deras partner. Hon har dessutom skapat en Nordisk Public plan som hon ser framemot att lansera i grannländerna.

Privat
Namn:                                      Ida Arya
Ålder:                                       42
Familj:                                      Sambo och 2 barn.
Bor:                                           Nacka
Intressen:                                Nästan all typ av sport, Långdistanslöpning, Musik, Böcker, Se världen, Åka skidor, Hoppa                                                                fallskärm då och då.
Senaste bok:                          Au revoir Agnetha – Av Emma Hamberg.
Favoritmat/kök:                    Min storebrors mat är svårslagen.
Favorit film/TV-serie:          Salminggenen.
Nästa resa:                             Svalbard om jag har en saying. Mexico om familjen får välja.
Antal devices:                        + 25

Till sist:

Ida tipsar oss om att Commvault kommer att ha ett lanseringsevent – The SHIFT – i maj på hotel At Six i Stockholm. I början av nästa år kan ni läsa om detta event på hennes LinkedIn-profil: https://www.linkedin.com/in/ida-arya-83560631/?originalSubdomain=se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00