På Stan med: ”Byggde upp sitt självförtroende redan på dagis”
Hem PÅ STAN MED På Stan med: ”Byggde upp sitt självförtroende redan på dagis”

På Stan med: ”Byggde upp sitt självförtroende redan på dagis”

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Viktoria Granqvist firar i dagarna ett år som VD för Fujitsu i Sverige.

Vägen dit har bland annat gått via Brasilien, Spanien och Värmdö.

Vi får möjligheten till ett samtal med Viktoria vars kalender är fullbokad mest hela tiden. Trots att hon har fullt upp ger hon ändå ett avslappnat intryck och hon har en tydlig närvaro i vårt samtal.

”Jag tycker om att ha mycket att göra, både på jobbet och privat”, berättar hon.

Viktoria är dessutom en nyfiken människa. Det skulle kunna innebära att hon är ”All over the place” hela tiden och testar på det ena efter det andra. Visst har hon provat på mycket men inom yrkeslivet har den röda tråden varit teknik i olika former.

Tidig och tydlig inriktning mot teknik

Hennes intresse för matematik och teknik ledde till att hon valde teknisk linje på gymnasiet med inriktning på Elektronik. För en tjej som tycker om att ha mycket att göra var det dessutom inget konstigt i att hon valde att dessutom parallellt läsa utökad kurs i biologi. Det gjorde att hon när hon var klar med gymnasiestudierna i praktiken dessutom hade en utbildning som även motsvarade naturvetenskaplig linje.

Hon är uppväxt i Skene och flyttade till Göteborg när hon gick i tredje årskursen i grundskolan. När universitetsstudierna var klara på Chalmers var det dags att prova vingarna i yrkeslivet. Tanken var att arbeta i Göteborg men hon var även nyfiken på Stockholm och valet föll på huvudstaden. Bland annat för att hon kände att IT-marknaden var bredare där. Hon började en lång och framgångsrik resa inom Telia.

Vi pratar om att många tycker att det kan vara jobbigt att flytta och/eller byta miljö men det tycker inte Viktoria. Hon berättar att hennes självkänsla och självförtroende fick hon med sig redan från barndomen.

”Det började redan när jag var liten och gick på dagis. Jag bytte dagis vid flera tillfällen och lärde mig tidigt vikten av att vara flexibel samt att hitta min plats i en ny grupp. Det har jag haft nytta av flera gånger i livet”, förklarar hon.

Den egna tryggheten fick hon till stora delar från sin farfar. Han var pensionär och hade tiden att vara närvarande vid hennes och syskonens uppväxt. Han stöttade och lyssnade intresserat på det som Viktoria funderade på eller ville diskutera. Han fanns alltid till hands och det betydde väldigt mycket hennes självkänsla. Den insikten har hon tagit med sig som en viktig del av hennes syn på ledarskap.

”Jag strävar efter att vara en närvarande chef som avsätter tid för personliga samtal. Jag tror också stenhårt på vikten av att vara flexibel och inte fastna i givna ramar som inte går att ändra. Varje situation och utmaning kräver ofta en egen lösning”, säger hon.

Nyfikenheten har tagit henne till olika delar av världen

Totalt blev det hela 17 år på Telia för Viktoria. Hon hade många spännande roller och uppdrag under den här perioden. Vi frågar henne om det är något speciellt som hon vill lyfta fram från sin tid på Telia?

”Förändringen av telekom var dramatisk under de år som jag jobbade på Telia. Med perspektiv så är jag mycket imponerad av hur tydligt vi på Telia tog oss an uppgiften att både förändra oss själva, från statligt monopol till en av världens främsta aktörer inom telekom, men också hur professionellt vi angrep uppgiften med att höja förståelsen för marknaden, kundernas behov och vår personal. Idag ser jag min tid på Telia som en fantastisk utbildning i ledarskap. Men kanske var det lite för många sena kvällar med Powerpointpresentationer som behövde göras”, svarar hon.

Åren på Telia tog henne även utomlands, närmare bestämt till Spanien och Brasilien. Att jobba utomlands ger ofta erfarenheter som inte bara handlar om arbetet i sig. Hur var det för Viktoria undrar vi?

På Stan med: ”Byggde upp sitt självförtroende redan på dagis”

Viktoria Granqvist

”Jag tror att de flesta känner till att de spanska arbetstiderna är helt annorlunda än resten av världens. Men störst utmaning, när det gäller tider, i Spanien var vilka tider man åt på. Att restaurangerna inte öppnar för lunch förrän 13.30 vänjer man sig vid, men att middagen börjar serveras efter 24 är svårare att hantera. En annan utmaning bestod i att det i Spanien finns fyra officiella språk, så all kommunikation både skriftlig och muntlig, behövde hanteras i alla kanaler”, svarar hon med ett leende.

Tess förändrade hennes liv

Viktoria berättar även om när hon arbetade i Brasilien, ett uppdrag som faktiskt förändrade hennes liv på ett sätt som hon inte väntat sig.

”Jag träffade min man i Brasilien. Han kommer från Stockholm men jobbade också i lanseringen av Tess som var vårt varumärke i Brasilien. Tess såldes senare till mobiloperatören Claro. I Brasilien var vi den andra operatören in på marknaden och första operatören hade ”slut på” frekvensutrymme. Så vid lansering i storstäderna var det kö till butikerna för att få ett mobilabonnemang”, berättar hon.

Nu är hon på Fujitsu sedan ett år tillbaka. Vi frågar henne vad det var som lockade henne dit?

”Fujitsu är ett värderingsstyrt företag som vill göra skillnad när det till exempel gäller samhälle och miljö. Det är viktigt, tycker jag. Dessutom gillar jag att arbeta i globala organisationer”, svarar hon och fortsätter.

”Dessutom ligger Fujitsu långt fram när det gäller digitalisering som är nyckeln till nästan alla företags affärsutveckling idag. Då menar jag affärsutveckling i det breda perspektivet – att hitta och samarbeta med nya och befintliga kunder, att effektivisera processen, och för att hitta nya lösningar i ekosystemet. Det lockade också med Fujitsu”.

Vi får se om det blir nya äventyr utomlands i framtiden för nyfikna Viktoria som gillar att ha mycket att göra. Med tanke på hennes roll på Fujitsu så kanske Värmdö byts mot Japan under en tid?

Privat
Namn:                                          Viktoria Granqvist
Ålder:                                            52 år
Familj:                                          Kaj, 4 barn (3 bor hemma) och 2 katter
Bor:                                               Värmdö, utanför Stockholm
Intressen:                                    Vandring, Löpning, Yoga, Böcker (läser det mesta men en deckare är aldrig fel), Trädgård (försöker i alla fall)
Senaste bok:                               Ålevangeliet av Patrik Svensson
Favoritmat/kök:                         Italienskt (gillar all mat men italienskt är en favorit)
Favorit film/TV-serie:               Just nu tittar jag på Yellowstone och så Trädgårdstider (jag försöker ju)
Nästa resa:                                  London med 13-åringen, Tokyo med jobbet, och så några vandringsresor i Sverige under                                                                  sommaren, bland annat Jämtlandstriangeln i augusti.
Antal devices:                             25

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00