Roboten Harry Plotter förbättrar Stockholmsmässans produktionstid med 88 procent
Hem TEKNIK Roboten Harry Plotter förbättrar Stockholmsmässans produktionstid med 88%

Roboten Harry Plotter förbättrar Stockholmsmässans produktionstid med 88%

Publicerat av: Redaktionen

Harry Plotter är Stockholmsmässans alldeles egna robot – en datadriven hallritare som har utvecklats genom ett samarbete mellan Stockholmsmässan och forskare på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Harrys effektivitet och exakthet gör att Stockholmsmässan kan sänka produktionskostnader, korta ner ledtider och minska slitsamt arbete.

Det hela började som ett utvecklingsprojekt redan år 2003. Stockholmsmässan tog då kontakt med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm i syfte att utveckla en robotplotter som kunde underlätta arbetet i framtagandet av monterplaceringar inför mässor – ett arbete som många andra arrangörer fortfarande gör för hand. Idag har Stockholmsmässan tre robotplotters som har blivit döpta till Harry, Hagrid och Hanna.

Roboten Harry Plotter förbättrar Stockholmsmässans produktionstid med 88 procent

Robot plottern Harry Plotter, foto: Stockholmsmässan

– Vi har en fantastisk nytta av Harry Plotter och hans två robotkompisar. De hjälper oss med flera olika delar i arbetsprocessen, som att sänka produktionskostnader, korta ner ledtider och minska slitsamt arbete.

-Det tar ungefär fem timmar för Harry Plotter att rita ut hall C inför en mässa, vilket motsvarar en arbetstid på cirka 40 timmar för en person, berättar Rikard Skärebo, produktionschef på Stockholmsmässan.

Plottern är programmerad till att följa en CAD-ritning som laddas in i roboten, vilket ger en exakthet på hela två centimeter i sin utsättning och efter avslutad mässa kan bläcket enkelt tvättas bort.

En del av Stockholmsmässans hållbarhetsmål
Tidigare i år meddelade Stockholmsmässan att man väljer att gå in i 2023 med ett tydligt fokus på hållbarhet. I maj genomförde Stockholmsmässan även Hållbarhetsdagarna för andra året i rad där man under tre dagar bjöd in medarbetarna för att öka kunskapen om företagets hållbarhetsarbete samt inspirera till fortsatta hållbarhetsinitiativ – en unik satsning som gjordes för medarbetarna under arbetstid.

– Som Nordens största mötesplats vill vi ligga i framkant och bidra till en mer hållbar mötesbransch. På Stockholmsmässan har vi valt ut tre fokusområden – social hållbarhet, miljömässig hållbarhet och affärsmässig hållbarhet, där affärsmässig hållbarhet står för innovation, stabilitet och etik. Innovation är avgörande för både vår och våra kunders fortsatta existens och jag är stolt över att Harry Plotter har blivit en så självklar del av produktionen här på mässan – det kallar jag hållbar innovation när den är som allra bäst, säger Linda Elmén, Hållbarhetschef på Stockholmsmässan.

Stort intresse för tekniken
Det finns ett stort intresse för tekniken från andra mässor i Sverige och även nere i Europa. Stockholmsmässan var exempelvis nyligen nere i Madrid och visade upp tekniken där. Utvecklingen och försäljningen sker via Intelligent Machines

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00