Så förändras fotbollen genom tekniken
Hem NYHETER Så förändras fotbollen genom tekniken

Så förändras fotbollen genom tekniken

Publicerat av: Redaktionen

Tack vare teknologiska utvecklingar så har åskådarnas upplevelse under sportevenemang förändrats radikalt.

Så förändras fotbollen genom tekniken 3Rapporteringar på senaste tiden tyder på att många nya utvecklingar har skett och att fler väntar. Med nya utvecklingar så kommer också nya möjligheter som kommer att påverka fotbollen i framtiden. Med tiden kommer också andra sporter att påverka. Det här syftar dock på att påverka sporten positivt och inte att försämra upplevelsen för varken åskådarna eller spelarna.

CNN rapporterade nyligen om de tekniska innovationer man infört för att försöka minska fördelen som lag på hemmaplan har. Syftet är att försöka ge en mer jämn match där båda lagen har samma förutsättningar oavsett om de är på hemmaplan eller ej. Tanken är att kompetens och förmåga ska triumfera över fansen. Bland annat har det antytts att lagen kan få en fördel genom motivationen de får från fans på hemmaplan, eftersom åskådarna på hemmaplan troligen hör till hemmalaget och inte motståndarna.

Med ny teknologi kan man bland annat se var det högsta ljudet kommer från, vilka spelare som får mest stöd och andra viktiga ljudrelaterade fenomen under en match. Det här är en innovativ idé man funderat på länge, men som bara varit just en idé väldigt länge.

Så interagerar fansen med sina favoritlag

Att det finns otroligt dedikerade lag är ingen nyhet. Det finns många som stödjer sina favoritlag i både vått och torrt. Med teknologin så förändras dock beteendet och deras förmåga att påverka matcherna och sina favoritspelare. Det behöver inte antyda något negativt, utan tvärtom så kan ny teknik faktiskt skapa helt nya möjligheter.

Ett exempel är genom streaming. Förr var det mer eller mindre obligatoriskt att se sitt favoritlag direkt på plats när en match pågick. Det var såklart omöjligt för många som hade jobb, bodde i andra länder eller som helt enkelt inte hade råd. Tack vare teknologiska utvecklingar så har det här dock förändrats radikalt.

Man kan nu följa sina favoritlag direkt genom nätet. Ett exempel är genom streaming som låter spelarna att följa sina favoritspelare och lag direkt genom en live stream. Helt plötsligt kan fansen börja följa sina favoriter även om de bor på andra sidan jordklotet.

Teknologin förändrades också med spelarnas förmåga att satsa pengar på spelare. Ett exempel på det är livespel med 888sport som låter folk satsa pengar direkt under en pågående match. Till exempel låter det en följa ens favoritmatch medan den pågår, samtidigt som du då kan sätta pengar när du känner dig säker på resultatet. Det kunde man inte göra för tio år sedan. Det medför också en hel del förändringar till hur lagen måste tänka kring matcherna. Nu kan spelarna ändra sig mitt i en match och välja att stödja motståndarlaget om de känner att de har en större chans.

Teknologin i det här området utvecklas hela tiden. Först kom live betting, då kunde man helt enkelt satsa pengar under en match. Men nu för tiden är det inte alls ovanligt att du kan satsa pengar direkt på en match, samtidigt som du kan se matchen direkt på den sajt du spelar på. Framöver kommer ännu fler utvecklingar, i alla fall om man tror på experterna.

Så påverkade VAR världscupen

Så förändras fotbollen genom tekniken 4Om vi ska prata om teknologiska utvecklingar så måste vi också prata om VAR under världscupen. VAR syftar på Video assistant referee, på svenska skulle det innebära videodomare. En videodomare kollar bland annat på olika regelbrott som kan ske under en match. Så efter ett mål så granskar dessa om det fanns några sådana brott. Detsamma gäller vid utvisningar och straffdömningar. Systemet har använts under en mängd olika matcher, bland annat under VM i Ryssland.

Videodomare dubbelkollar också om röda och gula kort har delats ut rätt. Kort och gott så ser dessa till att allt faktiskt gått till som det ska enligt reglerna. Efter att en videodomare har gett sitt råd, kan en vanlig huvuddomare välja att ta deras rekommendation, stå emot eller att själv granska det aktuella fallet en extra gång.

Så varför kan man använda VAR, eller videodomare, under världscupen? Det är egentligen en självklarhet. Man vill ha ett så rättvist spel som möjligt. Med de olika anklagelserna om fusk och korruption så blir det än mer aktuellt. Det skadar såklart inte att man haft jättebra resultat med videodomare i andra ligor, som Italiens Serie A och tyskarnas Bundesliga.

VAR har däremot inte varit utan ett par kontroverser. Det fanns tillfällen under världscupen där domare till exempel gick emot besluten från VAR.

Framtida teknologiska utvecklingar

Det är en självklarhet at VAR skulle vara mer användbart om domarna på marken var tvungna att lyssna på deras beslut. Samtidigt vill FIFA att domarna ska ha makten, inte teknik. Det är en diskussion som pågår. Samtidigt anser många att en domare i ett videobås fortfarande är en domare, och att man bör lyssna på dem och deras åsikter.

Systemet är dock inte perfekt. Men systemet ger en bra insikt i hur fotbollen kommer att utvecklas. Det är därför garanterat att videodomare kommer att fortsätta vara en del av spelet. Samtidigt kräver det också att tekniken fortsätter att utvecklas. Så länge det finns brister i tekniken kommer också kritiken att finnas, så det är otroligt viktigt att den fortsätter att utvecklas.

Så i framtiden kommer vi garanterat att se tekniken utvecklas och vi kommer också se många nya idéer. En del misstänker att VR-teknologi kommer att användas för att ytterligare ge domarna en chans att mer noggrant granska matcherna och spelarna som är involverade.

Oavsett vilken väg man väljer så är det ingen tvekan om att fotbollen kommer att fortsättas utvecklas med tiden. Det finns ett stort krav på att sporten ska vara verksam och det är inget som enskilda domare kan bestrida. Det blir också ännu viktigare eftersom andra sporter tittar på fotbollen för att se hur de förnyar sporten och teknologin som användas.

Så i framtiden kommer vi definitivt att se delar ur fotbollen börja användas inom andra sporter. Hockeyn har till exempel börjat kolla på VAR och hur det kan appliceras på deras matcher. Så videodomare är här för att stanna men de kommer definitivt att utvecklas en hel del med tiden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00