Hem Säkerhet Stor kunskapsbrist bland svenskarna om privat cybersäkerhet

Stor kunskapsbrist bland svenskarna om privat cybersäkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Nästan hälften av svenskarna upplever bristande kunskap kring hur de ska skydda sina privata digitala filer mot yttre hot.

Stor kunskapsbrist bland svenskarna om privat cybersäkerhet 2

Mikael Johansson, Cybersäkerhetsexpert på Acronis

Det visar en ny undersökning som kartlagt svenskarnas digitala säkerhetsvanor genomförd av Sifo på uppdrag av cybersäkerhetsföretaget Acronis.

Undersökningen visar dessutom att drygt 4 av 10 upplever oro över att deras privata filer skulle försvinna eller hamna i fel händer.

Samtidigt som den utbredda digitaliseringen av samhället har medfört mängder av möjligheter och lösningar så har det också medfört nya typer av sofistikerade cyberattacker och ett ökat säkerhetshot.

En ny undersökning som Sifo har tagit fram på uppdrag av Acronis visar att 4 av 10 svenskar upplever oro över att deras privata filer skulle försvinna eller hamna i fel händer, men trots det saknar nästan hälften kunskap om hur de kan skydda dem. Endast 5 procent använder sig av kryptering och färre än hälften säkerhetskopierar sina filer.

– Privatpersoner är idag mer sårbara för hot mot deras digitala säkerhet än för tio år sedan. Under 2020 lär vi se en fortsatt ökning av cyberattacker, inte minst mot de molnbaserade tjänster som så många privatpersoner förlitar sig på för sina viktiga filer. I takt med att säkerhetshoten ökar växer kraven på effektiva säkerhetsåtgärder, både vad gäller utbildning och lösningar, säger Mikael Johansson, Cybersäkerhetsexpert på Acronis.

När svenskarna tillfrågas i undersökningen om hur de skyddar sina privata digitala filer så hamnar lösenordsskydd på första plats (47 procent), följt av manuell säkerhetskopiering till extern hårddisk (44 procent) och automatiserad säkerhetskopiering till en molntjänst (39 procent).

3 cybersäkerhetstips för privatpersoner från Mikael Johansson:

1. Smarta lösenord – det tål att upprepas hur viktigt det är med starka lösenord som innehåller minst en symbol och även att ha olika lösenord för olika platser. Byt alltid ut default-lösenorden på dina enheter och välj tvåvägsauktorisering om möjligt.

2. Sunt förnuft – väldigt få saker är helt gratis, även på internet. Är gratisprogramvaran verkligen gratis eller ligger intäkten någon annanstans? Var försiktig med att lita på mail som innehåller utsträckta logotyper och felaktiga meningsuppbyggnader.

3. Säkerhetskopior – bilder, minnen, kontrakt, intyg, kvitton etc. är idag ofta digitala och många har endast en kopia sparad på datorn vilket gör materialet sårbart. Min rekommendation är att ha 3 kopior av allt; en på din primära dator samt två backuper varav den ena i molnet och den andra på en egen/lokal server eller NAS/USB-disk. Komplettera gärna med ransomware- och antivirusskydd för att undvika kopior som är infekterade och låsta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>