Svensk innovation inom IT & telekom fortsätter att stärkas
Hem TEKNIK Svensk innovation inom IT & telekom fortsätter att stärkas

Svensk innovation inom IT & telekom fortsätter att stärkas

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges forskning och utveckling är stark, och på IT-området är utvecklingen särskilt positiv.

Antalet svenska patentansökningar till Europeiska Patentverket ökade med nära 2 procent under 2022.

Antalet ansökningar inom datorteknik har samtidigt ökat med inte mindre än 64 procent.

Sverige var på tionde plats bland länderna med flest patentansökningar till Europeiska Patentverket under 2022, strax efter Storbritannien men före flera stora länder, som Italien och Spanien. Sverige är därmed global tvåa räknat till antalet patentansökningar i förhållande till befolkningens storlek. Detta enligt Europeiska Patentverkets rapport om det senaste årets patentansökningar, som presenteras idag.

Särskilt mycket har patentansökningarna från Sverige ökat inom datorteknik (+ 64 %), elektroniska maskiner och apparatur samt energi (+ 41 %) och transport (+22 %).

Ericsson ett av de mest innovativa företagen
Svensk innovation inom IT & telekom fortsätter att stärkasDen största delen av patenten från Sverige handlade dock om digital kommunikation. Här dominerar Ericsson, som är det främsta svenska bolaget och även placerade sig på en femte plats i rankingen över företag med flest patentansökningar till patentverket. Ericsson lämnade in 1 827 patentansökningar under 2022, vilket dock var en minskning med 3 % jämfört med 2021.
Sverige starka på innovation

Svenska företag och uppfinnare lämnade under 2022 in 5 036 patentansökningar till det Europeiska patentverket (EPO).

Det är den högsta svenska siffran någonsin och en ökning med 1,8 % i jämförelse med föregående år. Sveriges ökning var större än EU-snittet (- 0,5 ), men inte lika stor som den globala genomsnittsökningen (+ 2,5 %). EPO tog totalt emot 193 460 patentansökningar under 2022.

Antalet patentansökningar är en tidig indikation på företags investeringar i forskning och utveckling. Det höga antalet ansökningar från Sverige indikerar att innovationstakten låg på en stabil nivå under förra året trots pandemi och ekonomisk osäkerhet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00