Svenska cybersäkerhetsleverantören Clavister installerar cybersäkerhet i stridsfordon för betydande västeuropeisk försvarsmakt tillsammans med BAE Systems Hägglunds

Svenska cybersäkerhetsleverantören Clavister installerar cybersäkerhet i stridsfordon för betydande västeuropeisk försvarsmakt tillsammans med BAE Systems Hägglunds

Publicerat av: Redaktionen

Clavister, en av Europas ledande leverantörer av högpresterande cybersäkerhetslösningar, offentliggör idag att företaget tillsammans med BAE Systems Hägglunds, del av BAE Systems, Europas största och världens tredje största försvarsindustrikoncern, har fått sin första gemensamma slutkund – en betydande västeuropeisk försvarsmakt.

Svenska cybersäkerhetsleverantören Clavister installerar cybersäkerhet i stridsfordon för betydande västeuropeisk försvarsmakt tillsammans med BAE Systems Hägglunds

Clavister

Avtalet mellan BAE Systems Hägglunds och slutkunden omfattar uppgraderingar av CV90s (stridsfordon 90) som genomförs mellan åren 2021–2025. Affären är Clavisters hittills största och värd minst 50 MSEK, med möjlighet till tillägg som utökar affärsvärdet till 90 MSEK.

Det omfattande kontraktet innebär uppgradering av 122 stycken CV90 stridsfordon, med option på ytterligare 19 fordon. Uppgraderingarna innebär att varje fordon utrustas med mer robusta, integrerade cybersäkerhetsfunktioner, inklusive Clavisters militärklassade RSG-400 Security Gateway och RSW-400 Secure Switch.

Enligt kundens produktionsplan kommer första produktleveranserna att ske under senare delen av 2021, och den större volymen av leveranser sker från 2022 till 2024. Fordonens förväntat långa livslängd ger också möjligheter för Clavister att leverera ytterligare support- och underhållstjänster som sträcker sig över flera år efter slutförd produktleverans.

CV90 är en familj bandstridsfordon som först utvecklades på 1980-talet för att klara de extrema nordiska förhållandena. Den nuvarande modellen (MkIV) är lämplig för stridssituationer i högt tempo eftersom den är utformad för taktisk och strategisk rörlighet och överlevnad, med hög nyttolast, luftförsvar och antitankfunktioner. Den är också utrustad med ett brett utbud av beväpningsalternativ som ger den flexibel eldkraft som kan konfigureras för att matcha alla strids- eller patrullsituationer. Den senaste versionen är utrustad med en elektronisk arkitektur enligt NATO-standard, vilket driver behovet av cybersäkerhetsfunktioner.

RSG-400 Security Gateway

Med hjälp av RSG-400 skyddas fordonet så att endast säkerhetsgodkända användare, system eller protokoll får access till fordonet. RSG-400 är utvecklad på Clavisters cOS Core-plattform, företagets egenutvecklade brandväggsprogramvara, och har utökats med funktionalitet baserat på systemkrav från NATO och BAE Systems. Utrustad med militärklassad kapsling och kontaktdon kan den robusta produkten klara extrema miljöförhållanden och även omfattande fysiska attacker.

RSW-400 Secure Switch

Den robusta och helt nyutvecklade produkten RSW-400 är avsedd för att öka motståndskraften i fordonens inbyggda nätverksinfrastruktur, vilken används för att hantera fordonets många system såsom vapen, kameror, stridsledningssystem och motorstyrning.

“Den här affären är den enskilt största i Clavisters historia och vi är mycket stolta över att arbeta tillsammans med BAE Systems Hägglunds för att tillhandahålla nästa generations cyberförsvar av stridsfordon”, säger John Vestberg, Clavisters VD. ”De lösningar som vi utvecklar kommer att spela en avgörande roll för att hålla nationer säkra, något som speglas av att kärnan i vår verksamhet baseras på avancerade tekniska specifikationer och ingenjörsarbete. Att skydda militär personal har idag utvecklats långt mycket längre än bara tjockare pansar runt stridsfordon. Vi  är dedikerade till att hjälpa och förbereda försvarsorganisationer och nationer för cyberkrigföring genom våra specialutvecklade produkter”.

Produkterna utvecklas i linje med det ramavtal som tecknades mellan Clavister och BAE Systems Hägglunds i juni 2020. Kontraktet omfattar användning av RSG-400 och RSW-400 i stridsfordonet CV90 samt det bepansrade terrängfordonet BvS10, såväl som kundsupport och löpande tjänster, med en förväntad livslängd för vissa militära fordon på cirka 30 år.

“Oavsett om det gäller jetflygplan, fartyg, tanks eller andra stridsfordon, så har dessa förvandlats till datacenter i luften, till sjöss och på land, och deras inbyggda nätverk är nu en kritisk del av dagens krigföring”, fortsätter Vestberg. ”De måste skyddas med specialiserad cybersäkerhet för att kunna försvara sig mot cyberattacker och komplexa hackningsförsök likväl  som en raketattack eller mot extrema temperaturer för att säkerställa att personalen ombord är säkra och kan fortsätta att utföra operationer. Cybersäkerhet skall inte längre vara en efterhandskonstruktion men för fordon redan i drift är den typ av uppgradering som nu sker hos slutkunden en perfekt tidpunkt för att komplettera med cybersäkerhetsfunktioner. ”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00