Tusass och Ericsson kopplar nu upp Grönland med 5G
Hem NyheterNÄTVERK Tusass och Ericsson kopplar upp Grönland med 5G

Tusass och Ericsson kopplar upp Grönland med 5G

Publicerat av: Redaktionen

På planetens minst tätbefolkade plats där tre fjärdedelar av landet är täckt av is är kontakten med vänner och familj begränsad till vad naturen tillåter.

Telekomoperatören Tusass (tidigare kallad Tele Greenland) och Ericsson kommer nu börja rulla ut 5G på Grönland.

Idag tillkännagav Tussass och Ericsson ett långsiktigt samarbete för att uppnå den gemensamma visionen om ett trådlöst Grönland. Samarbetet tar avstamp i ett pilotprojekt under 2022 där non-standalone (NSA) Fixed Wireless Access (FWA) 5G kommer att rullas ut i Sisimiut, Maniitsoq och Narsaq.

Tusass VD Kristian Reinert Davidsen säger: ”Genom att rulla ut 5G kommer vi förbättra vardagslivet för folk på Grönland. Mobiluppkoppling är väldigt viktigt i Arktis och för många i Grönland är det den enda kommunikationslinjen som finns.”

Tre fjärdedelar av Grönland är täckt av permanenta inlandsisar. Ön är också störst i världen samtidigt som det är den minst tätbefolkade platsen i världen. 2 116 000 km² med en befolkning på 56 000 människor. Städer kan ligga relativt nära varandra, men sakna vägförbindelser.

Tusass och Ericsson kopplar nu upp Grönland med 5GJenny Lindqvist, chef för norra och centrala Europa, Ericsson säger: ”Med vår 5G-teknik kommer Grönlands befolkning föras närmare varandra, och närmre resten av världen. Ur ett bredare perspektiv gynnar detta digitaliseringen av Grönland.

Användningsområden från kontroll av kritisk infrastruktur och fjärrenheter till att skapa nya underhållningstjänster för folket är bara några exempel. Oavsett utmaningar eller väderförhållanden, står Ericsson fast vid att skapa ett trådlöst Grönland tillsammans med Tusass.”

5G ger högre hastigheter och kapacitet som gör att nätverk kan användas av många användare samtidigt som de förbrukar stora mängder data. Det är avgörande för att koppla ihop Grönlands befolkning, men också för vardagslyx så som att se filmer, serier, fotbollsmatcher eller gaming.

Ericsson och Tusass partnerskap startade 2017 där man gjorde satsningar på att fullständigt modernisera mobilnätet samtidigt som högkvalitativa 4G-tjänster implementerades på alla befolkade områden. När Tusass gör övergången från 4G till 5G utgör dessa satsningar en viktig grund. Tekniken och tjänsterna som redan implementerats inkluderar ett Radio Access Network (RAN) med lösningar som Ericsson Radio System, stöttat av kärnnätverket som drivs av Ericsson Cloud Packet Core.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>