David Lindgren - Vill leda den digitala revolutionen

David Lindgren – Vill leda den digitala revolutionen

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] – David Lindgren på den tyska ICT-jätten T-Systems är tvärsäker, T-Systems ska dominera på den svenska digitala marknaden.

Plötsligt viner automateld förbi David Lindgren på en gata i Rio de Janeiro, Brasilien.

Tungt beväpnad polis skjuter skarpt mot maskerade män som försöker utföra ett värdetransportrån. Samtidigt surrar rotorbladen intensivt från en militärhelikopter ovanför.

David Lindgren Business Development Executive, T-Systems Nordic
David Lindgren - Vill leda den digitala revolutionen

David Lindgren Business Development Executive, T-Systems Nordic

– Ett annat år jobbade jag i Sudan. När vi landade på flygplatsen var det beväpnade militärer överallt och stämningen var tämligen uppjagad. Intill fanns en luftvärnskanon som hade siktet inställt på vårt flygplan, berättar David Lindgren. Det kändes lite olustigt, man tänkte hur skall det här sluta?

Vi befinner oss i en miljö som är den raka motsatsen – på Wärdshuset Stallmästaregården, strax utanför Stockholms tullar. Ett stenkast bort ligger vackra Brunnsviken spegelblank, och längre bort tronar Haga slott i sommarsolen.

Från mina resor minns jag särskilt Sarajevo, vartenda hus i hela staden hade märken av kriget. Man blir dyster på sådana platser men det är fantastiskt att se att de som lever där har ändå en tro på framtiden. På kvällen när David skulle betala för sin taxiresa från hotellet till flygplatsen i Sarajevo, Bosnien och Hercegovinas huvudstad, visade chauffören stolt sin skarpladdade pistol i bilens handskfack. Det är inget man är van med här i Sverige, man hajar till och tänker tur att man inte blev rånad.  Ryssland var också ett speciellt land att arbeta i, menar han. Som då han satt och väntade i en bil mitt på vägen några mil utanför Moskva. Järnvägsbommarna framför bilen var nedfällda 45 minuter innan tåget svischade förbi. Ingen på järnvägsbolaget hade tänkt på att ändra bommarnas intervaller efter en ny tidtabell. Ryssar är ändå ett härligt folk, de är hjärtliga med mycket humor och man skrattar mycket när man är där.

”Spännande tid”

Anekdoterna är bara några exempel från åren 2006 – 2010 när David Lindgren jobbade mycket utomlands.

– Då var jag med och rullade ut Epicors affärssystem iScala till globala kunder som Ericsson och Volvo vilka har filialkontor världen över. Det var en spännande och lärorik tid. Jag arbetade i länder som få svenskar någonsin har besökt, säger David.

David Lindgren har jobbat i IT-branschen under elva år. Efter studier vid Uppsala Universitet och åren hos Epicor arbetade han på Concur, Intralinks och Oracle. På till exempel Concur arbetade han med Automatiserade Travel & Expense System. Hos Oracle var han involverad i Oracle Business Analytics och Big Data.

Blev rekryterad av ICT

I början av 2016 blev han rekryterad av ICT-bolaget T-Systems, som är Deutsche Telekoms dotterföretag. ICT står för Information and Communications Technology.

T-Systems består av tre divisioner: IT Division, Digitala Divisionen och Telekom Division

TC Divisionen fokuserar på WAN, LAN samt Mobilitet. Det senaste är NGENA; Next Generation Enterprise Network Alliance /Software Defined Network. På svenska innebär det att de ledande globala Teleoperatörena som skapar en allians där man delar på resurser ”shared economy” genom avancerad teknologi för att skapa ett globalt nätverk. Fysiska och Virtuella Nätverk kopplas samman genom ”Inter Cloud Hubs”.

IT Division betjänar med traditionella IT-tjänster, systemintegration och outsourcing. T-Systems är störst i världen på SAP som molntjänst med nära 4 miljoner aktiva användare. T-Systems har även världen största SAP Hana installation i molnet, 199 TB. T-Systems var tidigt ute med ERP som molntjänst och T-System ”Cloudifier” team har varit enormt framgångsrika att snabbt realisera våra kunders molnstrategi. -Vi har idag 4000 experter som bara sysslar med att strukturera och realisera Molnstjänster åt våra kunder.

Informations- och kommunikationstekniksektorn genomgår för närvarande förändringar som har en stor inverkan på företag av alla storlekar och i alla branscher: Cloud och mobila lösningar bygger på detta, tillsammans och kombinerat med sociala medier, vänder befintliga affärsmodeller till respektive område. Dess omvälvande teknik har helt nya krav på IT-säkerhet – inte minst på grund av den exponentiella ökningen av cyberbrottslighet. T-System har utvecklat Magenta Security – IT Säkerhet som en tjänst som täcker hela kedjan från datacenter, nätverk, middleware, applikationer samt givetvis datorer, surfplattor och mobiler.

Tidigare har fokus varit på Prevention, men idag är det allt viktigare med Detektion och Reaktion. Dvs vad man gör för att upptäcka om någon redan är inne i systemen och hur man skall begränsa skada samt motverka att det kan hända igen. Vanligaste orsaken till intrång är idag slarv med lösenord eller t.o.m anställda som ger eller säljer lösenord till obehöriga. T-Systems säkerhetstjänster fokuserar även på att stoppa denna typ av problematik.

Molntjänster  är beroende av  hög servicekvalitet. ” Zero Outage”  har varit T-Systems mantra.  Kvaliteten på molntjänsterna uppnås genom att etablera robusta processer baserade på internationella standarder. I Juni hade vi kört 7 år utan ett oplanerat driftstopp i våra molntjänster, så det är vi mycket stolta över.

Digitala Divisionen

IOT – Internet Of  Things är kärnverksamheten för Digitala divisonen. T-Systems levererar mycket av den teknologi som används inom tyska fordonsindustrin. Vi bygger lösningar för uppkoppling av bilar och utvecklingen går mycket fort. Det är allt från underhåll och service till underhållning samt självkörande bilar. Idag kopplas allt upp och ihop – från cyklar till kylskåp, hus och kropp.

På Davids visitkort står det “ Business Development Executive”. Davids roll är också att bygga långsiktiga relationer med de största företagskunderna i Norden.

T-Systems har 6 stycken innovationscenter runt om i världen och vid dessa har vi speciella Moonshot Factorys där vi hjälper våra kunder utveckla sin digitala roadmap. Artificiell Intelligens  (AI) kombinerat med Robot teknologi samt revolutionen inom Nano teknologi skapar fantastiska möjligheter. 3D och 4D Print förändrar leveransmodeller och många branscher i grunden.

David säger att det vi ser idag är att de företag som investerar tungt i digitalisering och innovation är de som blomstrar. Den digitala ”Darwinismen” konsumerar trögrörliga bolag snabbt.  Visionärerna säger att 60% av jobben fem år från idag finns ännu inte.

För äldre traditionella bolag gäller det att tänka som en StartUp men att använda befintliga resurser och kanaler  på bästa sätt. En StartUp har inga inga ”muskler”, inget kapital eller befintliga kanaler att sälja varor eller tjänster i. De traditionella företag som vågar skapa agila bolag eller divisioner som snabbt kan utnyttja digitala fördelar och sedan över tid transferera över eller på sikt fasa ut gamla strukturer är de som kommer ha bäst potential att lyckas i framtiden.

T-Systems har levererat Privata Molntjänster i mer än 10 år. Idag är publika Molntjänster den snabbast växande marknaden. Vi tror dock att de flesta kommer vilja ha sina mest affärskritiska system i Privata Molntjänster eller i vissa fall fortfarande On Premise. Hybrid Cloud blir allt viktigare då de flesta företag idag har multipla Molnleverantörer.

T-Systems lanserade en Publik Molntjänst under våren 2016 – Open Telekom Cloud (OTC) – Syftet är att bredda vår molninfrastruktur. Tillsammans med nyckelpartners har vi byggt ett europeiskt alternativ och nyckelorden är att vara enkel, säker och prisvärd. Datat lagras i Europa under Tysk datalagstiftning och data privacy

Hosting i stora datahallar är inget unikt, det erbjuder många?

– Våra hallar har från grunden automatiserats. Vi har skapat skript och processer för automatisering under 20 års tid. Nu börjar Gartner och våra konkurrenter tala om automatisering. Därtill följer vi tysk datalagstiftning och datasekretess som är en av den högsta i världen. Hos många andra globala hostingleverantörer vet kunderna inte alltid exakt var deras data egentligen befinner sig, och då kan man bryta mot datalagringsrelaterade lagar, säger David.

– Närheten till kunden, kunskapen om kunden och omtanken om kunden blir allt viktigare. För att överleva behöver företag ingå allianser med leverantörer, konkurrenter och tredjepart man tidigare inte kunde föreställa sig.  Zero Distance är T-Systems vision, att med automatiserad M2M(Maskin till Maskin transaktioner) koppla ihop företag med kund och leverantörer – Det är vår styrka. Vi har alla verktyg och all support som behövs från Datacenter och Nätverk till Applikationer och Devices. Vi toppar med världsledande säkerhet som en genomgående tjänst igenom hela kedjan. Vi är väl positionerade för att leda den här digitala revolutionen, säger han.

David på 30 sekunder:

Ålder: 45

Bor: Rönninge söder om Stockholm

Familj: Sambo och en son 24 år

Karriär: Tidigare: Epicor, Concur, Intralinks, Oracle och KDS

Antal uppkopplade it-enheter hemma: 10

Gillar  Jakt, djuphavsfiske och dykning

Ogillar Folk som inte får saker gjort

Planerad resa: Florida för att djuphavsfiska

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00