När vi på hemmaplan pratar om hur IT och teknik ska hjälpa oss och våra företag, att bli mer effektiva och lönsamma samt hjälpa oss att effektivisera våra processer.
Det aldrig en fråga om att använda teknik och Internet utan mer en fråga om hur vi ska implementera lösningarna i en befintlig infrastruktur eller vilka av alla system som finns tillhanda som vi ska välja. Detta är något som idag är så självklart att vi inte ens tänker eller reflekterar över att denna verklighet ser helt annorlunda ut för andra regioner runt om vår glob. Under VMworld 2017 fick vi en nära inblick även i denna värld under ett av våra intressantaste och mest upplyftande möten på mycket länge.
När IT blir bryggan mellan analogt och digitalt
Vi träffande nämligen Leonida Mutuku, VD och en av grundarna till företaget InteliPro som har sitt säte och primära verksamhet i Nairobi, Kenya. Leonida som har en bakgrund inom Retail och Finans och som även studerat risk management startade InteliPro tillsammans med sina kollegor, vilka även de har en koppling till finanssidan, i maj 2015 för att bland annat försöka hjälpa bönderna i Kenya att effektivisera sin verksamhet och bli mer lönsamma. Detta med hjälp av smart teknik men utan att bönderna själva ska behöva ha vare sig tekniken eller kunskapen att hantera den.
- När vi grundade Intelipro ville vi hjälpa bönderna i Kenya att bruka sin jord effektivare och bli mer lönsamma. Problemet är att den tekniska utvecklingen inte kommit lika långt i Afrika som till exempel i Europa och bara en sådan självklar del som att använda en smart mobil eller mobilt internet förekommer knappt alls, i varje fall inte i vår målgrupp. Lösningen på detta problem blev att använda USSD, en form av SMS tjänst som kan kommunicera med våra databaserade lösningar och på ett enkelt sätt göra det möjligt för bönder att komma åt mer digital information, berättar Leonida Mutuku.
- Grunden i vårt arbete är att vi på enklaste möjliga sätt vill underlätta för Afrikas bönder och detta inom några primära områden. Det första gäller effektivisering av deras dagliga arbete. Genom att på ett enkelt sätt låta bönderna föra in hur mycket de planterar och när de plantera, hur mycket gödsel som används och hur mycket tid de lägger ner på att underhålla dessa grödor fram till skörden och slutligen även se hur mycket skörd som samlas in så kan Intelipro sedan bearbeta denna data och med hjälp av maskinlärning och så kallad deeplearning dra slutsatser om effektivaste sätt att arbeta. Denna information kommer vi sedan att förmedlas tillbaka till bönderna som härefter kan få bättre direktiv om vad som ska odlas och när. Vi kan via detta system även varna om kommande torrperioder och komma med uppdaterade rekommendation. Och allt detta sker via traditionella mobiler utan internet, säger Leonida vidare.
Grunden för lån
Nu är systemet inte bara tänkt för att samla data och ge råd utan en minst lika viktig del är att använda samma system för att underlätta för bönderna att dels få lån och dels skaffa rätt försäkringar. Som bonde med väldigt varierande inkomster har det tidigare varit mycket svårt att få lån och detta trots att summorna inte är så höga. Med hjälp av ett integrerat analyssystem så kan företagen dels på ett enkelt sätt sammanställa och visa upp sina siffror och även få en färdig riskanalys, en analys som dessutom kan ligga som grund för rekommendationer hur bönderna ska kunna förbättra sina möjligheter.
- Vad som är viktigt att veta är att i Kenya, och större delen av Afrika, så är snittbonden en minimal verksamhet för en familj. Detta gör att vi bara i Kenya har cirka 7 miljoner bönder varav vi jobbar med cirka 25 000. När dessa söker lån så handlar det om belopp på mellan 100–1000 dollar innan skörd och upp mot top gånger mer efter skörd. Tack vare våra system och riskbedömningar så har vi en minimal risk som ligger på mellan en och fem procent vilket är extremt lågt i Afrika och kombineras sedan dessa lån med rätt försäkringar så är utfallet ännu bättre vilket gynnar hela systemet berättar Leonida.
VMware -grunden till framgången
Trots att Intelipro jobbar med över 25 000 bönder så har företaget bara en stomme på sju personer vilket sedan kompletteras med externa konsulter till ungefär det dubbla. Det som gör detta möjligt är att använda tekniken på rätt sätt och här är VMware en av de viktigaste beståndsdelarna.
- Vi jobbar idag nästan uteslutande via molnet vilket gör att vi kan vara på olika platser och tiden för fysiska möten minimeras. Vi har vår grund i ett containersystem via Docker för maximal stabilitet och flexibilitet. För att minimera våra kostnader så betalar vi bara för det vi behöver och kan snabbt skala både upp och ner. Även här drar vi nytta av alla data som vi hanterar då vi genom VMwares analystjänster till stora delar kan förutspå kommande utveckling och behov.
- På samma sätt kan vi även enkelt koppla samman våra system med banker och försäkringsbolag där även våra kunder drar nytta av molnintegrationen – trots att slutanvändaren, boden, inte ens behöver ha internet och detta är en helt unik lösning
- En annan viktig aspekt av att börja använda IT inom detta segment är att locka tillbaka de unga till ett yrke där snittåldern, sista jag tittade, är på 65 år. Vad händer när dessa blir för gamla, vem ska bruka jorden? Kan vi få in tekniken och en skapa en ökad lönsamhet så tror vi att detta kan öka intresset hos den yngre befolkningsgruppen, avslutar Leonida.
Vi kommer sannolikhet att få höra mycket mer om både Leonida Mutuku och Intelipro och det var som sagt ett mycket givande möte som verkligen öppnade ögonen för hur IT kan förändra världen även om tekniken inte används direkt av brukaren.