Hem NYHETER ​Delegation från Barcelona på besök i Boden

​Delegation från Barcelona på besök i Boden

Publicerat av: Redaktionen

Under onsdagen och torsdagen har en delegation från Barcelona varit på besök i Boden.

​Delegation från Barcelona på besök i Boden 2

Den katalanska digitaliseringsministern och borgmästare i kommuner kring Barcelona besökte Boden i veckan för att lära sig om datacenteretableringar

Syftet var att inspireras av Bodens kommuns lyckade satsning på datacenteretableringar.

En katalansk delegation ledd av regeringen i Katalonien har besökt Boden för att lära sig om processerna som ligger bakom kommunens framgångar inom elintensiva näringar och digital infrastruktur. Regeringens representant var David Ferrer, digitaliseringsminister med ansvar för frågor som rör telekommunikation, cybersäkerhet och digitala samhällen. Med sig hade han två borgmästare och en markägare i regionen.

– Det här visar att Boden är en global spelare. Det ska vi vara stolta över men ändå fortsätta jobba hårt och systematiskt för att skapa ännu fler jobb och hållbar tillväxt, säger Claes Nordmark, kommunalråd (S).

En av de mest engagerande programpunkterna var när Cecilia Kvibacke, processledare mark och plan på samhällsbyggnadskontoret, och Erik Svensson, vd på kommunala bolaget Boden Business Agency, berättade om hur de praktiskt gått till väga för att nå dagens framgångar. Det lockade stort intresse och många frågor från besökarna.

– Vi har fokuserat på det proaktiva arbetet, att se möjligheterna till nya affärer. Vi brukar säga att vi har en triangel av samarbete, där BBA står för nya kunder, Bodens energi för energin och vi på samhällsbyggnadskontoret för mark och detaljplaner. Vi gör allt samtidigt och påbörjar till exempel vissatillståndsprocesser medan vi planlägger mark, berättar Kvibacke.

Under onsdagen fick besökarna även se de datacenter som finns etablerade på AF 1-området och helikopterbasen, det planerade etableringsområdet i Svartbyn, Facebookhallarna samt besöka forskningscentret RICE SICS i Luleå. Ett besök på Treehotel i Harads fanns också med i det späckade schemat.

– Det har varit intensiva dagar med intressanta möten och besök. Ni ligger i täten för att starta en digital hubb i norra Europa. Det är viktigt för oss att lära oss av era erfarenheter, säger David Ferrer, digitaliseringsminister i Katalonien.

Vistelsen avslutades med en workshop på torsdagsförmiddagen där gästerna fick fundera över möjliga applikationer av arbetsmetoden i Katalonien.

– Boden arbetar med ett koordinerat maskineri som ger bra lösningar åt marknaden, det är ett bra exempel på offentlig förvaltning. Vi har olika förutsättningar och kan få svårigheter med markfrågor och elnät men vi har bra anslutningar och vi kan jobba mer med grön energi som solkraft. Nu vill vi också koordinera processen och även involvera markägarna, säger Ferrer.

Han bjöd också in bodensarna på ett besök i Barcelona.

– Vi vill arbeta tillsammans mot våra utmaningar i det digitala samhället. Vi har flera beröringspunkter, bland annat inom spelproduktion och IT-innovation. Jag gillar Boden, säger Ferrer.

– Jag hoppas att vi kan fortsätta lära oss av varandra. Vi är tvillingstäder i den digitala utvecklingen i två helt olika delar av Europa, säger Nordmark.

Som en gemensam nämnare mellan de båda städerna finns Khaled Sedrak, vd på NxtVn som hoppas bygga datacenterparker på båda orterna.

– Jag ser relationsbyggande som investeringar, att föra olika människor samman skapar möjligheter. Jag tycker att ni i både Boden och Barcelona är skyldiga världen det. Med era unika förutsättningar kan ni bidra att ska en bättre värld, säger Sedrak.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00