​Telenor inleder Skandinaviens första 5G-pilot – ger familjer tillgång till framtidens mobilnät
Hem NYHETER ​Telenor inleder Skandinaviens första 5G-pilot – ger familjer tillgång till framtidens mobilnät

​Telenor inleder Skandinaviens första 5G-pilot – ger familjer tillgång till framtidens mobilnät

Publicerat av: Redaktionen

Telenorkoncernen har inlett den första 5G-piloten i Skandinavien.

​Telenor inleder Skandinaviens första 5G-pilot – ger familjer tillgång till framtidens mobilnät 2Testet som påbörjats i orten Kongsberg i Norge ger invånare möjligheten att prova på framtidens supersnabba mobilnät i vardagen. Målet är att bereda vägen för 5G- utvecklingen i Skandinavien.

Pilotprojektet genomförs inledningsvis tillsammans med fem utvalda familjer som får tillgång till TV- och bredbandstjänster levererade via 5G i sina hem. Testet pågår till sommaren 2019 och fler användare kommer att inkluderas på vägen. Det är första gången en 5G-pilot genomförs med kunder och invånare i de skandinaviska länderna.

– 5G-teknologin kommer att förändra vårt uppkopplade samhälle på bred front. Den nya teknologin kommer vara en drivare av den digitala transformationen i samhället och möjliggöra helt nya användningsområden där supersnabbt internet med mobiluppkoppling är grunden, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor i Sverige.

Utöver konsumentkunder deltar företag som Coop, stiftelsen Norsk Luftambulanse och Applied Autonomy i pilotprojektet.

– Vi har arbetat länge med att förbereda för 5G och är otroligt glada för att nu kunna dela teknologin på riktigt med invånare och företag. Vi ser fram emot många spännande insikter från våra pilotkunder. Det kommer att hjälpa oss att snabba på digitaliseringen i Skandinavien och andra länder där vi verkar, säger Sigve Brekke, koncernchef på Telenor.

I Sverige investerar Telenor kraftigt i kommande 5G-utbyggnad för att driva den lokala IoT-utvecklingen. Planen är att tillsammans med Tele2 börja rulla ut ett nytt rikstäckande nät som är 5G-kompatibelt under andra halvan av 2019, med ambition att ge de första kunderna tillgång till 5G med full funktionalitet år 2020.

– Den kommande moderniseringen av vårt mobilnät är ett av landets största teknikprojekt sedan vi rullade ut vårt 4G-nät under åren 2010 – 2013. Det kommer att bli ett mobilnät i världsklass som redan idag når över 99,9 procent av den svenska befolkningen, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor Sverige.

Vägen mot 5G

1G: 1981 lanserades NMT-nätverket och mobilen blev plötsligt det nya för aktiemäklarna på Wall Street och de som ville ringa från sin stuga, i bilen eller på flygplatsen.

2G: Det första sms:et skickades den 3 december 1992 med meddelandet ”God jul”.

3G: När 3G lanserades 2004 var tekniken revolutionär och hastigheten enorm. Samma år var den mest sålda mobiltelefonen Nokia 2600 som globalt sålde över 150 miljoner exemplar.

4G: Den fjärde generationens primära fokus var högkapacitetstjänster som mobilt bredband, MMS, videosamtal och mobil-TV med HD-kvalitet.

5G: Den 8 november 2018 inledde Telenorkoncernen sitt 5G-nätverk i Kongsberg i Norge och lanserade därmed den första 5G-pilot i Skandinavien med konsumentkunder. 5G har teoretiska nedladdningshastigheter på 1-10 Gbps vilket gör den femte generationens mobilnät enormt mycket snabbare än 4G.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00