7% cirkulär materialanvändning i Sverige – hållbar användning av IT-produkter kan göra stor skillnad
Hem NYHETERHÅLLBARHET/MILJÖ 7% cirkulär materialanvändning i Sverige – hållbar användning av IT-produkter kan göra stor skillnad

7% cirkulär materialanvändning i Sverige – hållbar användning av IT-produkter kan göra stor skillnad

Publicerat av: Redaktionen

Den cirkulära ekonomin är en viktig byggsten i den europeiska gröna given.

Det går dock långsamt framåt och på senare år har utvecklingen till och med backat då den cirkulära materialanvändningen minskat.

Den linjära användningen av IT-produkter leder till stora mängder avfall. Att gå över till en mer cirkulär användning av IT-produkter är en tillgänglig och mer hållbar lösning.

Att ersätta den linjära ekonomin med en cirkulär innebär att utveckla affärsmodeller som fokuserar på återanvändning och återvinning av produkter och material. En cirkulär ekonomi är nyckeln till att säkra hållbar ekonomisk tillväxt, samtidigt som man skyddar den biologiska mångfalden och bekämpar klimatförändringar. Den nuvarande användningen av IT-produkter leder till stora mängder avfall, och att implementera mer cirkulära metoder kan leda till stora hållbarhetsvinster.

7% cirkulär materialanvändning i Sverige – hållbar användning av IT-produkter kan göra stor skillnadEU-genomsnittet för cirkulär materialanvändning (materialresurser som härrör från återvunnet avfall, inklusive alla olika sektorer/industrier och material) är mindre än 12 procent, enligt Eurostat (siffror för 2021). Sveriges siffra är lägre – 7 procent. Nederländerna har den högsta andelen, 34 procent. För elektrisk och elektronisk utrustning är insamlingsgraden för avfall i Sverige cirka 50 procent, vilket är under EU-målet på 65 procent (från 2019 och framåt). Varje land har olika förutsättningar, men det krävs mycket mer arbete oavsett.

– Tillverkningsfasen av en bärbar dator står för cirka 80 procent av växthusgasutsläppen under hela livscykeln. Så det viktigaste vi kan göra för att minska utsläppen från IT är att hålla produkterna i bruk längre, säger Henrik Nilsson, grundare och vd för det cirkulära IT-företaget Inrego.

– Många organisationer samlar fortfarande de utbytta datorerna i ett förråd. Genom att istället sälja dem till rekonditionerings- eller återtillverkningsföretag hjälper man till med omställningen till en cirkulär ekonomi och minskar utsläppen av växthusgaser. Som en sista utväg ska produkterna givetvis återvinnas, säger Andreas Nobell, utvecklingschef på TCO Development, organisationen bakom hållbarhetscertifieringen TCO Certified.

Circular Electronics Initiative, ett nätverk av 28 organisationer, syftar till att uppmuntra organisationer och konsumenter att ta ett mer ansvarsfullt förhållningssätt till de elektroniska produkter de köper och använder. Här är tre strategier för att använda IT-produkter mer hållbart:

1) Välj produkter som kan användas längre

Om du behöver köpa en ny produkt, välj hållbara produkter som går att reparera och uppgradera. De bör ha  tillräcklig kapacitet och prestanda för att täcka dina behov under lång tid framöver. Ett enkelt sätt att göra detta är att leta efter produkter märkta med en trovärdig hållbarhetscertifiering.

2) Använd produkterna lite till

En bärbar dator genererar cirka 300 kg växthusgasutsläpp under sin livstid, varav tillverkningsfasen i de flesta fall står för mer än 80 procent. Det viktigaste du kan göra för att minska utsläppen är att använda produkterna längre, till exempel att gå från tre till fyra eller fem år som standard. Ur detta perspektiv är en renoverad eller återtillverkad produkt ett bra val.

3) Sälj använda IT-produkter till rekonditionerings- och återtillverkningsföretag

Bli en del av den cirkulära ekonomin genom att sälja dina gamla IT-produkter till ett rekonditionerings- eller återtillverkningsföretag. Om det inte är möjligt och produkten har nått slutet av sin livslängd, bör den lämnas till en återvinningsanläggning där den hanteras på ett ansvarsfullt sätt.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00