9 av 10 företag är oroliga över att gängkriminaliteten kommer att försämra bilden av Sverige internationellt
Hem SÄKERHET 9 av 10 företag är oroliga över att gängkriminaliteten ska försämra bilden av Sverige internationellt

9 av 10 företag är oroliga över att gängkriminaliteten ska försämra bilden av Sverige internationellt

Publicerat av: Redaktionen

9 av 10 företag är oroliga över att gängkriminaliteten kommer att försämra bilden av Sverige internationellt – om den brottsutveckling vi ser nu fortsätter.

Dessutom uppger 8 av 10 företag att den pågående våldsutvecklingen påverkar attraktiviteten och därmed gör det svårare att locka till sig kompetens, besökare och investeringar samt gör det svårare för företag att etablera sig här.

9 av 10 företag är oroliga över att gängkriminaliteten kommer att försämra bilden av Sverige internationellt

Fredrik Erfelt

En av fem företagsledare uppger också att gängkriminaliteten redan drabbat deras företag.

Det visar siffror från Stockholms Handelskammares senaste undersökning, Status Sthlm, där fler än 300 företagsledare från Stockholms och Uppsala län tillfrågats.

I undersökningen, som genomförts i samarbete med Demoskop, svarar 90 procent av företagen att de är oroliga över att Sverigebilden kommer att försämras utomlands mot bakgrund av gängkriminaliteten.

– Brottsutvecklingen i Sverige har redan fått mycket uppmärksamhet i utlandet och företagen är kraftigt oroade över att vårt lands varumärke kommer att svärtas ner rejält framöver, om vi inte stoppar utvecklingen. En hel del företag uppger att de redan har fått svårare att locka investeringar till Sverige och Stockholm, säger Fredrik Erfelt, biträdande näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.

Många företagare oroar sig också för sin kompetensförsörjning i spåren av det gängvåld som drabbat Stockholm. Nästan 4 av 5 företagare uppger att de är oroliga för sin förmåga att rekrytera personal om våldsvågen fortsätter. Var femte företagsledare uppger att företagets kompetensförsörjning redan påverkats negativt.

– Regeringen och berörda myndigheter måste få bukt med våldet. Det är nödvändigt att även involvera näringslivet i brottsbekämpning och brottsprevention. Det offentliga och det privata måste börja samarbeta i dessa frågor, annars kommer vi aldrig att råda bot på problemen, säger Fredrik Erfelt, Stockholms Handelskammares expert på trygghets- och säkerhetsfrågor.

Siffrorna kommer från undersökningen Status Sthlm, som Stockholms Handelskammare genomför 5-6 gånger varje år och där över 300 företagare från Stockholms- och Uppsalaregionen har fått svara på frågor kopplade till näringslivsklimatet. Hela undersökningen Status Stockholm kommer att publiceras i slutet av oktober.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00