IT-säkerhetsföretaget Check Point Software har nyligen publicerat sin senaste rapport som granskar utvecklingen av skadliga koder under juli månad.
Rapporten visar att FakeUpdates dominerar den globala listan över de mest spridda hoten med en påverkan på 7,40 procent av världens verksamheter.
I Sverige är situationen ännu mer allvarlig, där FakeUpdates har haft en större inverkan och påverkat 8,37 procent av svenska verksamheter.
Forskare har nyligen upptäckt nya taktiker som används för att sprida FakeUpdates, en skadlig programvara som maskeras som en legitim uppdatering. När användare besöker en av de sårbara hemsidorna får de notiser om falska uppdateringar av webbläsaren eller annan programvara. Ovetande om faran, installeras en trojan på användarens dator som ger angriparna kontroll över deras system.
Cyberkriminella även börjat använda sig av BOINC, en plattform där användare frivilligt delar med sig av sin datorkapacitet för forskningsändamål. Genom att infiltrera BOINC-nätverket kan angriparna ta över utsatta system och använda deras datorkraft för egna syften, som att sprida skadliga koder eller utföra olika typer av cyberattacker.
– Cyberkriminella söker ständigt nya metoder för att sprida skadlig programvara, kringgå säkerhetssystem och utnyttja sårbarheter, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software. Därför är det viktigt att organisationer vidtar åtgärder för att förhindra driftstopp, såsom att implementera förebyggande säkerhetsåtgärder med flera lager som inkluderar robust endpoint-skydd, vaksam övervakning och utbildning av personal för att minska dessa alltmer omfattande cyberattacker.
Den andra mest skadliga koden i Sverige under juli var Androgh0st, en botnet, med en nationell påverkan på 6,39 procent. AgentTesla, en RAT, hamnade på tredje plats med 1,67 procent.