AI-driven automation och big data toppar företagens investeringsplaner
Hem NYHETERFÖRETAGSNYHETER AI-driven automation och big data toppar företagens investeringsplaner

AI-driven automation och big data toppar företagens investeringsplaner

Publicerat av: Redaktionen

AI-driven automation, big data och prediktiv analys ligger högst upp på företags investeringsplaner när det gäller något nyare tekniker.

Det visar en undersökning med nära 700 beslutsfattare i Nordamerika och Europa som IT-tjänsteföretaget Endava gjort.

 Big data (75%), prediktiv analys (72%) och AI-driven automation (71%) toppar listan över prioriterade investeringsområden för något nyare tekniker bland nära 700 företag i Nordamerika och Europa, inklusive Sverige. Över 70% av företagen antingen använder dessa tekniker eller planerar att göra det framöver.

Även om ESG (Environmental, Social and Governance, alltså miljö, social och bolagsstyrning) inte är ett teknikområde kom det på fjärde plats av 13 prioriterade områden där nära sju av tio (69%) av företagen uppgav att de antingen har implementerat en strategi för ESG eller håller på att göra det.

-Även om det är nödvändigt att vara förnuftig med investeringar har vi gång på gång sett vad som kan hända om företag förlitar sig på en åldrande infrastruktur och går miste om de vinster som kan göras genom att vara tidiga användare av några av dessa mer innovativa tekniker och metoder. Tekniker som metaversum, digitala tvillingar och Webb 3 kanske inte verkar särskilt relevanta, men det beror ofta på att de missförstås, säger John Cotterell, vd för Endava.

Lista över tolv investeringsområden, andel som har implementerat eller håller på att implementera strategi för dessa:

AI-driven automation och big data toppar företagens investeringsplaner

John Cotterell, vd för Endava

1.Big data (75%)

2.Prediktiv analys (72%)

3.AI-driven automation (71%)

4.ESG (69%)

5.Digitala ekosystem (65%)

6.Mikrotjänster (60%)

7.Webb 3 (57%)

8.Telematik (56%)

9.Omnikanal (54%)

10.Metaversum (48%)

11.Digiala tvillingar (42%)

12.Fytigal (42%)

Företagsledare vill att deras företag ligger i framkant när det gäller att ha modern teknik och många av dem ser nya och viktiga tekniktrender som ett sätt att nå konkurrensfördel, enligt undersökningen.  Men en del av teknikerna är relativt nya och okända för en stor del av beslutsfattarna. Det stora utbudet av ny teknik utgör också en utmanande miljö för företagsledare med ansvar för investeringsbeslut. Företagen är väl förtrogna med tekniker som AI och big data, men har begränsad kunskap eller medvetenhet om begrepp som digitala tvillingar och mikrotjänster, som har potential att förändra affärsvärlden om de inte redan har gjort det.

-Att arbeta i en bransch med snabb utveckling innebär att man måste hålla jämna steg med den ständiga utvecklingen av tekniken. Företagen vill investera i flexibla och skräddarsydda lösningar som möter dagens och framtidens utmaningar, snarare än enskilda större projekt, säger John Cotterell.

En tredjedel saknar strategi för metaversum

Även om metaversum nämns som en av de mest erkända nya trenderna saknar 30% av organisationerna någon form av strategi för att inkludera den i sin strategi, och hälften av dem uppgav att det berodde på att tekniken är irrelevant för deras verksamhet. Respondenterna är ungefär lika skeptiska till Webb 3: drygt en fjärdedel (27%) av de tillfrågade har genomfört en strategi och tre av tio företag (30%) håller på att göra det. Att bygga digitala ekosystem och mikrotjänster är också bekräftade trender för företag som vill investera i att bygga strategiska ramar, med 33% av de tillfrågade som planerar att införliva dessa tjänster på något sätt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00