Därför är det viktigt att vi ska göra techbranschen mer inkluderande
Hem KVINNOR INOM TECH Därför är det viktigt att vi ska göra techbranschen mer inkluderande

Därför är det viktigt att vi ska göra techbranschen mer inkluderande

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA]Världen som vi känner den har utformats av och för män – det gäller allt från designen på bilar till framtagande av medicinska preparat.

Därför är det idag viktigt att få med perspektiv och bidrag från den andra halvan av befolkningen.

 Även i techbranschen. Det skriver Cassandra Shapiro, chef för mångfald, rättvisa och inkludering (DEI) på teknik- och designföretaget Reaktor.

Världen som vi känner den har utformats av och för män. Det finns flera exempel på detta. På grund av många bilmodeller är framtagna av män löper en kvinna som är inblandad i en bilolycka 47 procent större risk att skadas allvarligt och 17 procent större risk att dö än en man.  Endast 22 procent av kliniska prövningar i första stadiet gäller kvinnor, och i 25 procent av studierna motsvarar inte representationen av kvinnor den sjukdom som studeras, vilket snedvrider resultaten av de kliniska prövningarna på ett livshotande sätt.

Här spelar techbranschen en nyckelroll i arbetet för mångfald och inkludering. Fördomar kan spridas från individnivå till produkter, tjänster och strukturer för datahantering. Kvinnor utgör samtidigt bara en fjärdedel av den tekniska personalstyrkan hos de fem stora techföretagen (Google, Apple, Facebook, Amazon och Microsoft). Detta innebär att partiskhet (bias) kan finnas inbyggt i deras produkter. 

Därför är det viktigt att vi ska göra techbranschen mer inkluderande

Cassandra Shapiro

Det är till exempel väl dokumenterat att tekniken för röstigenkänning är bättre på att känna igen mäns röster än kvinnors. Studier har även pekat ut att den teknik för ansiktsigenkänning som för närvarande finns på marknaden har visat sig vara minst korrekt när det gäller att identifiera svarta kvinnor, med en felprocent som är upp till 34 procent högre för denna grupp än för vita män. Något som kan skapa problem för marginaliserade grupper i större skala – till exempel genom att negativt påverka deras resultat när de ansöker om jobb och lån.

Enligt Vivek Wadhwa – författare till “Innovating Women: The Changing Face of Technology” – skrev följande i en artikel i Futurism från 2018: ”Vi utesluter effektivt hälften av vår befolkning genom att utesluta kvinnor från innovationsekonomin. Med tanke på vart tekniken är på väg, med teknik som utvecklas exponentiellt och konvergerar, kräver de färdigheter som behövs för att lösa de större problemen en bred förståelse för olika områden och discipliner. Framför allt behöver vi empati för att utforma bra lösningar. Kvinnor utmärker sig inom dessa områden.”

Vi vet att världen vi har skapat också har buggar, men vi kan välja att ta itu med problemet tillsammans som ett kollektiv. För att teknikföretag ska kunna blomstra och förbli konkurrenskraftiga måste de samla kraft för att skapa en miljö där kvinnor inom teknik inte objektifieras, ses som ”kvinnliga ingenjörer” eller på andra sätt reduceras till undantag. Kvinnor vill först och främst ses som kollegor och människor och inte som en representation av vårt kön eller som en minoritetskvot.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00