Hög tillväxt och fina marginaler för konsultbolagen under 2022
Hem Nyheter Hög tillväxt och fina marginaler för konsultbolagen under 2022

Hög tillväxt och fina marginaler för konsultbolagen under 2022

Publicerat av: Redaktionen

De flesta konsultföretag ser en fortsatt god efterfrågan i branschen.

Tillväxten är fortfarande hög, marginalen god samtidigt som företagen fortsätter att öka personalstyrkan.

Detta visar Cinode nya sammanställning över boksluten för de börsnoterade konsultbolagen.

– När vi summerar 2022 ser vi en rekordtillväxt för de börsnoterade konsultbolagen. Medeltillväxten under året låg i snitt på hela 16,3 procent. Detta var något högre än rekordåret 2021 då motsvarande siffra för dessa bolag var 15,8 procent. Addnode, Exsitec och Knowit växte mest under året. Samtliga har köpt flera företag, som bland annat Knowits köp av Cybercom, säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode, den ledande SaaS-plattformen för konsultbolag.

Under det sista kvartalet började dock medeltillväxten att dala något (15,3 procent) och är långt ifrån förra årets rekordsiffra på 21,5 procent. Bolagen ser ändå en fortsatt god efterfrågan inom flertalet områden. Men vissa branscher, däribland fastigheter och e-handel, har det dock tuffare och storkunder, som exempelvis H&M och Ericsson, drar ner på antalet konsulter.

Hög tillväxt och fina marginaler för konsultbolagen under 2022 – Rörelsemarginalen var oförändrad jämfört med förra året 7,6 (7,6) procent. Exsitec, B3 Consulting samt Prevas utmärker sig som mest lönsamma. B3 Consulting har förbättrat sina marginaler mest.

Sett till helåret har 20 av 23 konsultbolag vuxit i antalet medarbetare. Addnode, Exsitec, B3 Consulting och Wise har ökat med över 20 procent. Hifab och Tieto Sverige har minskat personalstyrkan mest.

– Konsultbolagen visar fortfarande en stark rekryterings- och förvärvstakt under det fjärde kvartalet vilket är en tydlig indikator på fortsatt framtidstro, säger Mattias Loxi.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>