Att ta bort mystiken kring privat 5G
Hem KRÖNIKA Att ta bort mystiken kring privat 5G

Att ta bort mystiken kring privat 5G

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Utmaningarna till följd av pandemin har gjort många affärsstrategier starkare.

Företagen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, utan många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes.

Under det senaste året har vi till och med sett företag påskynda sina digitala transformationsresor med tre till fem år, anamma ny teknik som bättre nätverk, samarbetsverktyg och förbättrad säkerhet, för att göra dem mer flexibla och redo för framtiden.

Fredrik Hallenborg på Verizon Business säger: ”Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin – ”reagera” på de inledande skedena; ”stabilisera” sina företag för att fortsätta stödja kunderna; ”optimera” dessa förändringar för framtiden och nu ser vi företag ”justera” sina positioner för att vara redo att ”accelerera” på marknaden.

Spännande tider väntar – det finns nya marknader att utforska, nya innovationer att inspireras av och nya lösningar att föra ut på marknaden – allt underbyggt av möjligheterna med ny teknologi.”

Verizon Business tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften bakom många branschers framtid. Från detaljhandeln – med förändringar kring hur vi köper, handlar och upplever; tillverkningsindustrin – hur vi övervakar, skyddar och spårar; specifika platser som hamnar och flygplatser – säkerhetsövervakning, laster och platslogistik, till energi- och verkstadsföretag – för fjärrövervakning av energiproduktion, såsom vindkrafts- och solparker.

På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel Wifi 6 och publikt 5G, så råder det dock ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G.

Wifi 6 kontra 5G

”Om vi ​​tittar på Wifi 6 och 5G-tekniken så finns det tydliga skillnader. 5G och Wifi har olika ursprung och har traditionellt sett försökt möta olika typer av behov,” fortsätter Fredrik Hallenborg. ”Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. High-band 5G kan erbjuda ett pålitligt alternativ med sin bredare räckvidd. Det kan vara ett dramatiskt framsteg när det gäller förbättrad genomströmning, tjänstedistribution och minskad latens, samt hantering av datavolymer och övergripande pålitlighet.”

Dessa båda tekniker förväntas komma att samexistera under en tid framöver och Verizon siktar på att fortsätta kunna hantera dem båda och erbjuda företagen optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt.

Att ta bort mystiken kring privat 5G”Företag försöker nu förverkliga löftet om Industry 4.0 och digitalt omvandla sin verksamhet för att omfamna framtida innovationer. 5G är centralt för denna transformationsresa. Dess tekniska make-up , som består av lägre latens, hög kapacitet, snabbare hastigheter och förbättrad säkerhet, gör den betydelsefull för en mängd nya applikationer, såsom kontroller av vision quality, augmented reality, automatisk fordonstyrning, digitala tvillingar och systemövergripande processkontroller i realtid.”

Privat kontra publikt

Det finns också fortfarande en del utbildning att bedriva kring själva 5G-tekniken; vad privat 5G har att erbjuda jämfört med publik 5G och huruvida de i stort sett är samma sak – eller inte?

”Många har hört talas om 5G inom konsumentvärlden, vilket då handlar om ”publik 5G”. Dessa 5G-nätverk är öppna för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör,” fortsätter Fredrik Hallenborg. ”Ett privat 5G-nätverk är annorlunda. Den körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. Den genomgripande djupa täckning som krävs i en företagsmiljö kan endast uppnås med dedikerade celler baserade på en radiodesign som uppfyller organisationens specifika behov.”

Privat 5G använder samma teknik som sitt ”publika” syskon, men erbjuder ett nätverk som är exklusivt för kunden, med en bandbredd anpassad till organisationens behov, vilket ger den större kontroll över data och nätverk. Affärsapplikationer kan innefatta hantering av kvalitet och effektivitet hos en tillverkande produktionslinje eller kritisk logistik vid en specifik verksamhetsplats, som till exempel en hamn eller flygplats, framför allt när användning av Internet of Things (IoT)-enheter som sensorer eller kameror, artificiell intelligens (AI) eller maskininlärningsprogram kan tillämpas.

Privat 5G erbjuder även fördelar för dem som är oroliga för säkerheten. Även om varianterna av cyberhot förblir desamma, så skapar det faktum att nätverket uteslutande används i ett område som fysiskt kontrolleras och säkras av en organisation ytterligare en skyddsnivå.

5G är katalysatorn för framtida innovation

Verizon Business lanserade sin internationella privata 5G-plattform för företag i Europa i oktober 2020, vilket förde ut dess 5G-kapacitet globalt.

“Verizon har varit en drivande kraft bakom 5G-teknologi ända sedan starten, som först i världen med att lansera 5G och MEC, samt som grundande medlem av många av branschforumen bakom teknologins framtid. Vi vet och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat,” säger Fredrik Hallenborg. ”Privat 5G är specifikt skräddarsydd för utmaningarna och kraven i företagsmiljön och vi arbetar redan tillsammans med kunder för att anamma denna nya potential.”

Verizon Business tillkännagav nyligen att företaget tecknade sitt första europeiska privata 5G-avtal med Associated British Ports (ABP) för att distribuera privat 5G vid hamnen i Southampton. Plattformen förser ABP med ett pålitligt och säkert privat trådlöst datanätverk över utvalda områden inom hamnens östra och västra områden. Det gör det möjligt att konsolidera datakommunikation till ett enda nätverk och hjälper till att förbättra tillförlitligheten och säkerheten kring terminalkommunikationen. Nyckelelementen i privat 5G kommer också att bidra till att möjliggöra användning av ny teknik, såsom realtidsanalyser, Internet of Things (IoT) och maskininlärning i framtiden, vilket i sin tur hjälper till att bana väg för nya tjänster, inklusive tillgångsspårning, automatiserad fordonsstyrning, arbetsflödeshantering, förutsägbara underhållsarbeten och säkerhetsövervakning.

”Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovation,” avslutar Fredrik Hallenborg. ”Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G och vad den kan göra för deras företag.”

Med 5G är framtidens affärsmiljö här – och privat 5G tillhandahåller grundplåten för nästa generations nätverk för att förändra industrin.

Av: Fredrik Hallenborg, Director, Nordics, Verizon Business

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>