Hem KANALRÖST Att tänka på vid köp av en ny dator

Att tänka på vid köp av en ny dator

Publicerat av: Redaktionen

Om du är på jakt efter en ny dator har du kommit rätt. Med alla märken, modeller och specifikationer som finns idag kan det kännas svårt att hitta rätt. Det finns trots allt ett extremt stort utbud att välja mellan och vi dömer inte den som har svårt att bestämma sig. Att välja rätt dator kan vara utmanande och just därför är vi här för att hjälpa dig. Här är de viktigaste aspekterna du bör ha i åtanke när du ska köpa en ny dator. 

Att tänka på vid köp av en ny dator 3

 Beräkna din budget 

Innan vi börjar rabbla upp alla de specifikationer du ska bocka av när du letar efter din nya dator måste du beräkna din budget. Hur mycket pengar är du villig att lägga på din framtida dator? Hur mycket pengar har du i dagsläget? Det säger sig själva att de dyrare modellerna är bättre än de billigaste, men du kan givetvis fortfarande hitta prisvärda modeller under 10 000 kr. 

Om du är i behov av en välfungerande dator av hög kvalitet för tyngre arbete krävs det såklart en bättre och dyrare dator. Räcker inte pengarna till bör du börja spara nu, alternativt ansöka om ett snabblån utan UC om du behöver en ny dator med det samma. Du får en översikt över lån utan UC här och kan i lugn och ro välja ett som kan hjälpa dig med ditt nya köp. 

Bestäm dig för hur mycket RAM-minne du behöver 

När din budget är beräknad och du någorlunda vet vilka datorer du kan få för priset kan du börja undersöka de olika modellernas specifikationer. Något som är viktigt att ha i åtanke är din framtida dators RAM. RAM är en förkortning för Random Access Memory och är en av de väsentliga delarna i datorn. RAM-minnet används för att lagra data som processorn behöver för stunden eller inom en snar framtid. Desto större RAM-minne din dator har desto bättre. 

Se över processorn 

Processorn är den delen av datorer som utför en sekvens av lagrade instruktioner, också kallade program. Processorn är inget man ska snåla med men vilken processor du behöver beror på vad din dator ska användas till. Utforska därför det utbud som finns och läs om de olika modellernas processor innan du gör ditt köp. 

Bestäm hur mycket lagringsplats du behöver 

Ännu en viktig aspekt att tänka på vid ditt datorköp är hur pass mycket lagringsplats du behöver. Idag finns det två tekniker, nämligen ssd och mekanisk hårddisk (hdd). De datorer med mycket lagringsplats kostar givetvis mer än dem med mindre. Just därför är det viktigt att du estimerar ungefärligt hur mycket lagringsplats du behöver innan du genomför ditt köp. 

 PC eller Mac? 

Sist men inte minst bör du överväga vilket operativsystem du vill ha på din dator. Både PC och Mac har förbättrats betydligt genom åren och idag finns det ingen som kan svara på vilken som är bäst. Detta beror helt och hållet på preferenser och budget. Har du svårt att bestämma dig kan du med fördel läsa vad andra tycker och tänker kring detta. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00