DDoS-attacker på nätet fler än någonsin
Hem Trender DDoS-attacker på nätet fler än någonsin

DDoS-attacker på nätet fler än någonsin

Publicerat av: Redaktionen

Akamai släpper nu rapporten ”State of the Internet – Security Report” för andra kvartalet 2016.

Rapporten erbjuder analys och insikter i det globala säkerhetsläget på internet, med särskilt fokus på DDoS- och webbapplikationsattacker. Den visar även att trenden med flera men mindre DDoS-attacker håller i sig. Sammantaget avvärjde Akamai 4919 attacker under kvartalet, en DDoS-attacker på nätet fler än någonsinökning med 129 procent jämfört med samma period 2015. Samtidigt föll medianstorleken på dessa attacker med 36 procent till 3,85 Gbps.

Även om DDoS-attackerna generellt blir mindre slår de större attackerna rekord i storlek. Den 20 juni i år drabbades ett europeiskt medieföretag av den hittills största DDoS-attacken Akamai har noterat, på 363 Gbps. Två attacker under kvartalet översteg 300 Gbps och tolv nådde över 100 Gbps. Samtliga dessa attacker riktades mot företag inom medie- och underhållningsbranschen.

Brasilien går om USA i antal attacker på webbapplikationer

Även webbapplikationsattacker har ökat, med 14 procent jämfört med föregående kvartal. Absolut flest attacker kommer nu från Brasilien, som efter en ökning med hela 197 procent av attacker med ursprung i landet står för 25 procent av världens samtliga webbapplikationsattacker. Akamai har tidigare rapporterat om att de många nyöppnade datahallarna i Sydamerika, vilka är en förutsättning för att kunna sända stora sportevenemang som fotbolls-VM och OS, bjuder in till attacker. Näst flest webbapplikationsattacker (23 procent) kom från USA. Till skillnad från DDoS-attackerna drabbar webbapplikationsattackerna främst detaljhandeln och turismbranschen.

Botar fortsatt aktiva
Akamai har även inkluderat en analys av Bot-aktivitet i sin rapport. Under en 24-timmarsperiod bestod 43 procent av all trafik som gick via Akamai av botar.

Snabböversikt över Akamai State of the Internet Security Report Q2 – 

DDoS-attacker, andra kvartalet 2016 jämfört med andra kvartalet 2015:

  • 129 procents ökning i totalt antal DDoS-attacker
  • 151 procents ökning av attacker riktade mot infrastrukturlager (lager 3 & 4)
  • 276 procents ökning av attacker som använder sig av NTP-reflektion (rekord)

Webbapplikationsattacker, andra kvartalet 2016 jämfört med första kvartalet 2016

  • 22,47 procents ökning i totalt antal webbapplikationsattacker
  • 197 procents ökning av attacker med ursprung i Brasilien (för första gången flest webbapplikationsattacker i världen)
  • 13 procents minskning av attacker med ursprung i USA (näst flest i världen)
  • 7 procents ökning av SQLi-attacker

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>