Hem Nyheter De kommunala stadsnäten blir dubbelt så kraftfulla

De kommunala stadsnäten blir dubbelt så kraftfulla

Publicerat av: Redaktionen

Under de kommande veckorna uppgraderas stadsnätet i Arvika, Forshaga, Hammarö, Karlstad, Kil, Munkfors, Vansbro och Åmål, detta trots rådande läge med covid-19.

De kommunala stadsnäten blir dubbelt så kraftfulla 3– Inte minst nu ser vi hur viktigt det är med en fungerande anslutning, därför är det extra viktigt att vi håller stadsnätet i bästa tänkbara skick, säger Elin Bertilsson, stadsnätschef på Karlstads El- och Stadsnät.

Under hösten uppgraderades mjukvaran och precis som utlovat kommer nu även den centrala hårdvaran att stärkas upp. Det är den så kallade ”coren” för de nämnda stadsnäten som nu blir dubbelt så kraftfull som innan. Detta bland annat för att en ny medlem, Årjängs Nät, ger sig in i det kommunala stadsnätssamarbetet.

– Vi växer så det knakar och trycket ökar vilket såklart är jätteroligt! Men då måste vi också se till så att vi står pall för trycket, säger Elin Bertilsson.

Uppgradering trots rådande situation med Coronavirus

Då många andra verksamheter stänger ner gäller det motsatta för stadsnäten. I Karlstad handlar det om att säkra driften av både elnätet och stadsnätet.

– Vi ansvarar för två väldigt samhällskritiska infrastrukturer, där stadsnätet är en av dem. Vår ambition är att hålla vår verksamhet igång som vanligt så länge och i så stor utsträckning som möjligt. När nu våra kunder tvingas studera eller arbete hemifrån är det viktigare än någonsin att vi håller våra nät så pålitligt som det bara går, säger Elin Bertilsson.

Så genomförs uppgraderingsarbetet

Arbetet är uppdelat på flera tillfällen för att kunna hålla så god kontroll som möjligt genom hela kedjan. Varje delmoment står för sig själv och är inte beroende av att nästkommande moment görs inom en viss framtid, därför kan man enkelt pausa och skjuta upp arbetet om det skulle krävas. Mycket av arbetet kan dessutom skötas på distans. För närvarande är tre arbetstillfällen inplanerade, där samtliga görs nattetid för att så få som möjligt ska märka av eventuella störningar: natt till tisdag 24 mars, natt till tisdag 31 mars samt natt till tisdag 7 april. Fler tillfällen kan komma att planeras in om det behövs.

– Självklart är det ett känsligt läge och det är därför vi väljer att ta små steg i taget och dela upp arbetet på flera tillfällen. På så vis kan vi enkelt ändra om, pausa eller flytta delar av arbetet om vi tvingas till det, säger Elin Bertilsson och fortsätter:

– Det är i sådana här lägen vårt kommunala samarbete blir en gigantisk fördel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>