De trådlösa högtalarna kan vara en säkerhetsfälla – populära modeller i riskzonen

På julafton var det säkert många som öppnade ett paket med sprillans nya trådlösa högtalare, redo att snabbt och enkelt anslutas till hemmanätverket.

De trådlösa högtalarna kan vara en säkerhetsfälla – populära modeller i riskzonen 1Både ljudkvaliteten och modellutbudet har blivit bättre. Men hur är det då med säkerheten när ännu en pryl ska kopplas upp mot internet?

Trend Micro har i en serie rapporter uppmärksammat problemen med så kallade IoT-enheter (Internet of Things devices) där en kartläggning av antalet uppkopplade enheter i 10 västeuropeiska huvudstäder visade att nästan 3 miljoner enheter är helt öppna för attacker. Det kan röra sig om allt från webbkameror, till larm och inte minst högtalare.

Så här lagom till jul har företagets säkerhetslabb kikat närmare på två trådlösa högtalare av marknadens mest populära märken; Sonos och Bose. Båda dessa märken hade vid analystillfället högtalare som var öppna för intrång om de var anslutna till internet, vilket gör att de enkelt kan användas för att ta sig in i en användares nätverk och där orsaka ”skada”. Undersökningen visade att Sverige efter USA är det land med flest sådana osäkrade högtalare av just dessa märken.

–­­ Vi har påtalat problemen för både Sonos och Bose, och vad vi erfar har Sonos i alla fall gjort en extra säkerhetsuppdatering som följd av de säkerhetshål vi upptäckte, säger Johan Jarl, it-säkerhetsexpert på Trend Micro. Men det betyder inte att det kan finnas problem med andra system på marknaden.

Så vad ska man då göra?

Här är Johans bästa tips för säker användning av trådlösa högtalare:

– Först och främst byt lösenord på enheten till ett långt och gärna komplicerat.

– Din router hemma, öppna inte upp den utan brandvägg, så att det ges möjlighet att nå din utrustning från internet.

– Se till att uppdatera dina enheter löpande, uppdateringarna syftar ofta till att förbättra säkerheten.

– Köp bara IoT utrustning som tillhandahåller regelbundna uppdateringar.

– Se till att installera säkerhetsprogram på datorer och mobiltelefoner, de ger ett bra grundskydd.

– Måste diskmaskinen vara uppkopplad? Bara för att det går att koppla upp snart allting i ett hem så kan man ställa sig frågan om det måste göras?

– Det finns risker med allting, så bli inte teknikfientlig utan försök analysera risken och vad den är värd i relation till funktionaliteten.