När vi nu går in i det mörka halvåret, med alla dess reaperioder och hemmakvällar, är det många som går i TV-köpartankar.
Men med dagens breda utbud och tekniskt avancerade alternativ kan det vara svårt för konsumenter att veta vad man ska leta efter. Vilken TV passar just dig och vad bör du hålla utkik efter?
Samsungs TV-expert Magnus Nilsson guidar i TV-djungeln genom att reda ut frågetecknen.
– Först och främst ska du fråga dig: var ska TV placeras och vad ska jag använda den till? Älskar du film och serier från streamingtjänster eller tittar du främst på TV-kanaler? Ska TV:n stötta de senaste gamingfunktionerna? Min rekommendation är att basera sitt val på dessa frågor, säger Magnus Nilsson, produktansvarig för TV och ljud på Samsung i Norden.
Nedan svarar Magnus på de vanligaste frågorna, som du kan ta med dig när du ska ge dig ut på TV-jakt.
Hur väljer jag TV-storlek?
Många är helt naturligt fundersamma över vilken storlek de ska välja. En del anser fortfarande att skärmen ska täcka en knuten näve i en utsträckt hand från där du sitter, men sådana regler gäller inte längre.
Du ska välja den skärm som passar ditt utrymme bra och ger dig den upplevelse du vill ha. Om du är osäker mellan två storlekar rekommenderas att prova den största storleken först, och sedan ha i åtanke att du kan byta storlek om du ångrar dig efter 14 dagar. De allra flesta kommer att tycka att de har gjort rätt val då en större TV ger mer av en bioupplevelse med ökad inlevelse i vardagsrummet.
Men hur stor TV vi får plats med påverkas förstås av utrymmet vi har, så att mäta utrymmet där den ska placeras är ett bra första steg. TV-storlekar anges i tum, men för dig som köpare är det oftast viktigast att veta hur bred själva TV:n är, så att den får plats. När du mäter ytan din nya TV ska placeras på kan du använda skalan nedan, men tänk på att måtten kan variera med 1–2 cm.
Ungefär såhär bred är en TV med följande mått:
50 tum ≈ 112cm bred / 55 tum ≈ 123cm bred / 65 tum ≈ 145cm bred / 75 tum ≈ 168cm bred / 85 tum ≈ 190cm bred / 98 tum ≈ 220cm bred
OLED, QLED eller Neo QLED, vad betyder det och vad ska jag välja?
Dessa begrepp handlar om ljusteknik. QLED (Quantum dot Light Emitting Diode) använder kvantprickar för att producera ljus med hög ljusstyrka och en bred färgskala. Neo QLED är en utveckling av denna teknik, baserad på mini-LED-belysning som resulterar i bättre kontrastförhållande och en svårslagen ljusstyrka. I en OLED-modell (Organic Light Emitting Diode) fungerar istället varje pixel som sin egna ljuskälla, vilket gör att varje pixel kan stängas av för att uppnå djup svärta och kontrast.
Så, QLED betonar ljusstyrka och färgrikedom, medan OLED fokuserar på kontrast och svärta. I många fall är det en smaksak vad man föredrar, men det finns en tumregel jag brukar dela:
Om du älskar mörka sci-fi filmer, och rummet du ska ha din TV i är ganska mörkt – då har du extra glädje av den sotsvarta kontrasten hos en OLED. Har du däremot ett ganska ljust rum, så har du mer glädje av en ljusstark modell som på bästa sätt kan konkurrera med ljuset i rummet, och då välja Neo QLED.
Hur smart TV behöver jag?
Idag är det svårt att hitta en TV som inte är en Smart TV, men det kan variera stort mellan leverantörer vilka tjänster och appar som finns tillgängliga. Tipset är därför att lista vilka tjänster som är viktigast för dig, till exempel dina favorit-streamingtjänster, och säkerställa att de finns tillgängliga på modellen du väljer.
För att öka chansen att din smart-TV ska ha apparna där just dina favoritserier finns bör du kika på en modell från någon av de väletablerade företagen på marknaden.
8k, 4k eller Full HD… vad betyder det?
Dessa är mått på upplösning, vilket berättar hur tätt pixlarna sitter på skärmen. Individuella pixlar kombineras för att skapa bilderna du ser, så ju fler pixlar desto högre upplösning. Bokstaven ”K” står helt enkelt för kilo (1000), vilket innebär att en 4K TV har en upplösning med ungefär 4000 pixlars bredd.
För tio år sedan var Full HD topp-kvalitén bland de bättre modellerna, men idag är 4K standard. I jämförelse har 4K TV-apparater fyra gånger fler pixlar än Full HD-modeller. Idag är 8K den högsta upplösning man kan få på en TV, där bilden målas upp av fler än 33 miljoner bildpunkter.
Ett vanligt missförstånd är att man måste se filmer i 8K för att ha glädje av en 8K TV, men faktum är att allt material kommer att se bättre ut på en TV som stödjer hög upplösning, eftersom toppmodellernas skärmar använder AI-teknik för att på bästa sätt dra nytta av skärmens höga upplösning.
Ju större TV du väljer, desto viktigare blir det med en bra upplösning, eftersom det stora formatet kommer att avslöja eventuella brister tydligare. Men, även på skärmar av samma storlek blir bildkvaliteten i slutänden mer levande och detaljerad tack vare de tätare pixlarna.
Hur viktigt är det att se över anslutningar, såsom HDMI-portar?
Den som vill ansluta någon av de senaste spelkonsolerna till sin TV, eller t.o.m. en kraftfullare speldator, bör titta extra vilka anslutningar som finns. Många av de nyare modellerna har HDMI 2.1 anslutningar som klarar minst 4K@120Hz, vilket räcker långt. Vissa modeller klarar hela 4K@144Hz vilket är ännu bättre för den som vill ansluta sin speldator.