Internet of Things (IoT) är en uppsättning tekniska lösningar för digitalisering.
IoT består av miljarder fysiska enheter, saker, över hela världen som samlar in och delar data via Internet.
IoT:s kärna är de fysiska objekten – “sakerna” som består av hårdvara, med till exempel inbyggda sensorer och mjukvara. När de är anslutna till Internet delar dessa saker med sig av insamlad data som utbyts med andra enheter och system.
Dessa saker är vardagsföremål som finns i hushåll, företag, fabriker, lantbruk och städer. Dessa enheter är de “smarta sakerna” som finns i kylskåp, belysning, hemlarm, temperatursensorer, dörrlås och tvättmaskiner.
Omdefinierad digital transformation med IoT och AI
Inom digital transformation är IoT en betydande drivkraft som går bortom gränser för att förverkliga verkligt affärsvärde. IoT-data ger värdefulla insikter. Enheter skickar data till en databas som kan presenteras grafiskt och synliggöra olika förhållanden för användaren. Men data och diagram är inte alltid det enklaste att förstå. Hur kan vi göra data mer förståelig och lätt att agera på? Vad sägs om att kombinera superkraften från Internet of Things med en annan superkraft: AI, en mästare på att analysera data?
Kombinationen av superkrafter
Framväxten av AI och IoT markerar en avgörande stund inom teknisk utveckling. Under 2023 började allt fler företag inse kraften i synergin mellan AI:s dataanalyskapaciteter och de omfattande sensornätverk som finns installerade. Dessa två krafter i kombination kan ge en djupare analys, bättre insikter och för evigt förändra hur vi interagerar med och tolkar data. Denna konvergens är inte bara en utveckling utan ett parardigmskifte, som sätter nya standarder för dataanvändning, något som ökar företagens konkurrenskraft men också demokratiserar data då analys av insamlad data kan bli allt mer lättförståeligt. Under 2023 hade vi förmånen att få testa att kombinera våra IoT-sensorers data med AIs analysförmåga, där IoT-sensorerna genererar data som AI analyserar.
Energieffektivitet i byggnader: ett centralt mål
Byggnadssektorn som står för en betydande del av den globala energiförbrukningen och växthusgasutsläppen. Här finns det ett brådskande behov av effektiva lösningar. EU:s mål om en minskning av utsläppen med 55 % till 2030 understryker vikten av snabba åtgärder och vikten av förändring. Denna sektor kändes därför som den perfekta lekplatsen för ett test. Att använda IoT inom byggsektorn i kombination med AI:s analytiska förmåga kan vara ett sätt att revolutionera energihanteringen. Synergin är avgörande för att med data driva beteendeförändringar och operativa optimeringar av fastigheter. IoT och AI, eller skall vi kalla det AIoT, erbjuder en dynamisk strategi, som överträffar traditionella energibesparingsmetoder genom att tillhandahålla en mer nyanserad, datadriven strategi för energioptimering.
AI: Drivkraften för att förbättra byggverksamheten
AI möjliggör prediktiv och adaptiv styrning av system för värme och ventilation, även i nära på realtid. Denna avancerade synergi ökar energieffektiviteten och säkerställer överensstämmelse med regulatoriska krav. Det gäller att inte sänka temperaturen för mycket eller minska luftflödet så att luftkvaliteten minskar, vilket kan påverka hyresgästernas hälsa och komfort.
Många fastigheter har idag ett blandat bestånd av styrsystem och sensorer, men den kombination vi testade med fungerar utmärkt för både nyinstallation och retrofit, vilket är ett bra sätt att snabbt få grepp om äldre byggnader för att göra det yttersta för att de skall möta dagens effektivitetsstandarder.
Praktisk implementering
Vårt Stockholmskontor exemplifierar detta. Efter tidigare uppgraderingar i värmesystem och ventilation installerade vi själva ett antal IoT-sensorer för att kunna hålla koll på inomhustemperaturen. Alla mätningar presenterades i fina diagram, men tänk om vi kunde analysera data för att göra det mer förståeligt och till och med ta fram rekommendationer på förbättringar?
I samarbete med edge2cloud har vi sammanfört dessa två teknologiska genombrott. IoT-sensorer samlar data med täta mellanrum och bildar en digital bild av den fysiska världen. AI tar sedan över, tolkar och presenterar denna data på ett effektivt och förståeligt sätt. Resultatet? Ett webbgränssnitt som inte bara visar bekanta data och diagram, utan också utnyttjar AI för att sammanfatta data och automatiskt ge rekommendationer för förbättringar och justeringar.
Ett steg mot prediktiv analys
Genom att kombinera maskininlärning med kontinuerlig dataanalys från sex enkla mätpunkter – två inomhustemperaturer, tre luftfuktighetssensorer och en utomhustemperatursensor – har vi och vår partner skapat en plattform. Denna plattform analyserar inte bara aktuella förhållanden utan förutsäger också framtiden, med förslag på åtgärder. Tänk dig ett system som inte bara varnar dig för låg luftfuktighet på kontoret utan också föreslår den optimala tiden att aktivera en luftfuktare utan att lyfta ett finger. Dessutom kan det förutsäga när luftfuktigheten kommer att vara låg härnäst och ge förståeliga rekommendationer, mycket mer lättbegripligt än att bara läsa ett diagram.
Förståelig data
Genom att optimera energianvändningen och effektivisera utrymmeshanteringen minskar vi inte bara kostnaderna utan också vårt koldioxidavtryck. Detta test går längre än vårt inomhusklimat; bortom komfort och effektivitet finns en djupare mening – hållbarhet. Testet exemplifierar hur AI kan analysera IoT-data, vilket gör det begripligt och ger påtagliga resultat.
När AI analyserar IoT-data blir det mycket enklare att förstå:
Vilket AI tolkar som exempel:
· Temperatur: Oscillerar mellan 20°C och 22°C, med ett genomsnitt runt 21°C
· Luftfuktighet: Fluktuerar mellan 37 % och 45 %, med ett genomsnitt strax över 40 %
Detta är mycket enklare att förstå än två diagram. AI kan också presentera insikter som denna:
· Inomhustemperaturerna stiger något under dagen, potentiellt påverkas rummet av solljus eller byggnadsanvändningen.
· Utomhustemperaturerna minskar avsevärt på natten, i linje med förväntningarna
· Inomhusluftfuktigheten är relativt konsekvent mellan dag och natt.
Att övervinna utmaningar inom byggbranschen med AI och IoT
Byggbranschen har traditionellt rört sig långsamt framåt inom detta område eftersom förändringar i uppvärmning och ventilation, liksom övervakning av fastigheter, kostar stora pengar och det är investeringar som görs ganska sällan. Men fördelarna är stora, med betydande energibesparingar och förbättrad arbetsmiljö. Nyckeln ligger i att välja åtgärder och sikta på genomförbara, intelligenta åtgärder som ger omedelbara fördelar och insikter.
En intelligent framtid med AI och IoT
När AI och IoT konvergerar utlovas en framtid där tekniken går från att vara ett verktyg till att bli en integrerad, intelligent partner som förbättrar affärsverksamheten och vardagslivet. Denna konvergens förebådar en ny era av effektivitet och hållbarhet, som i grunden omformar energihanteringen i byggnader och bidrar till en mer hållbar framtid.
Potentialen hos AI och IoT sträcker sig långt bortom fastighetsförvaltning. Deras kombinerade kapacitet är redo att revolutionera olika branscher och sätta nya standarder för driftsoptimering och innovation.
Agenda 2030 får hjälp av AI och IoT
Att anävnda både AI och IoT är avgörande för att uppnå FN:s Agenda 2030-mål. Dessa tekniker kan stödja de globala hållbarhetsmålen genom att optimera energianvändning, främja förnybara energikällor och möjliggöra effektiv planering av städer, vilket visar på deras potential att driva fram betydande positiva förändringar.