Hem Nyheter Fem råd till företag som ska flytta sina data till ett datacenter

Fem råd till företag som ska flytta sina data till ett datacenter

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Flödet av data och applikationer till publika molntjänster och colocation-datacenter ökar snabbt under pandemin.

Fem råd till företag som ska flytta sina data till ett datacenter 2

Paul Morrisson, Hydro66

Gartner menar att över 80% av företagens egna datacenter kommer stängas fram till 2025. För de IT-återförsäljare som ger råd till företag om hur deras molnstrategi ska se ut är det därför bråda dagar.

Som leverantör av molntjänster hör vi mycket om vad som behövs – och vet också vilka frågor som bör ställas oftare innan man beslutar om en ny molntjänst.

Så vad är det viktigaste att tänka på för företag som ska köpa tjänster från en molninfrastrukturleverantör?

Här är fem frågor som är bra att överväga innan ett företag köper molntjänster:

  1. Hur grön är molninfrastrukturen egentligen? Många datacenter och molnleverantörer hävdar att de är miljövänliga men få har egentligen solida skäl att säga det. Detta trots att det finns standardiserade metoder, såsom datacenters-PUE, som mäter energianvändning och andra aspekter av hållbarhet. Det går också välja att endast använda vattenkraft och annan förnybar energi. Det är fullt möjligt att veta exakt vilken miljöpåverkan ett datacenter har.
  2. Kan du flytta från din leverantör om du vill? Glöm inte att undersöka i förväg om det är möjligt att flytta data till en annan molnleverantör. Det är ju faktiskt inte säkert att du blir nöjd med leverantören, ännu mindre flera år framåt. Tyvärr är flera av de stora publika molnleverantörerna inte precis kända för att göra det enkelt att flytta sina data. Leverantörslåsning som orsakas av att kod behöver skrivas om är en vanlig fälla. Välj därför en leverantör som inte kräver att du skriver om dina appar.
  3. Vill du utsätta dig för risken för att amerikanska myndigheter får tillgång till dina data? US Cloud Act innebär att amerikanska domstolar kan begära uppgifter även om de finns i ett annat land, även i Sverige. Men lagen gäller endast amerikanska företag och deras dotterbolag. De som inte vill utsätta sig för denna risk bör istället överväga svenska och europeiska alternativ.
  4. Behöver du vara nära datacentret? Många molnleverantörer finns i Stockholm och hävdar naturligtvis att det är mycket viktigt att vara nära. Samtidigt har Facebook valt att placera en stor del av sin europeiska data i norra Sverige – något som inte fått Facebook att kännas långsamt. I praktiken är avstånd helt enkelt sällan särskilt relevant.
  5. Vad blir den totala kostnaden? Visst skulle en av de största fördelarna med molnet vara priset? Men i själva verket kan det bli dyrt, särskilt när du blir låst vid en leverantör. Många publika molnleverantörer tenderar att samla en rad tjänster i ett paket som egentligen inte är riktigt vad du behöver – och som kostar mer än du hoppats. Välj istället en leverantör som inte paketerar ihop alla tjänster och som gör det möjligt att ändra dina specifikationer när det behövs.

Molnsäkerheten är en ytterligare aspekt. Här är det särskilt viktigt att ta reda på vilka delar av säkerheten kunden själv ska ta hand om och vilka leverantören sköter. Dessvärre finns det en risk att viktiga delar av säkerheten annars hamnar mellan stolarna. Säkerheten är ett ämne som faktiskt skulle förtjäna en egen artikel!

En köpare som tagit reda på svaren på frågorna här ovanför tar ingen stor risk när de köper molntjänster. Fördelarna är idag mycket stora, både när det gäller kostnader och hur snabbt det går att digitalisera verksamheten. Dessutom kan ett storskaligt datacenter vara betydligt mer miljövänligt än en lokal lösning. Företag som investerar noggrant har mycket att vinna.

Paul Morrisson, Hydro66

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>