Flera goda skäl att välja det hybrida molnet
Hem KRÖNIKA Flera goda skäl att välja det hybrida molnet

Flera goda skäl att välja det hybrida molnet

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Under de kommande åren kommer det hybrida molnet att kunna erbjuda enorma möjligheter.

Flera goda skäl att välja det hybrida molnet 1

Victor Engelbrecht Dohlmann, Nordenchef Veeam

För företag som har datacenter på flera sajter måste samma tänk användas också för molnlösningar – det räcker inte att förlita sig på ett enskilt moln.

Trenden mot det hybrida molnet har bekräftats av flera analytiker. IDC förutsäger att företag kommer förlita sig på en molnbaserad IT-miljö år 2019, och 451 Research tror att investeringarna i molnet kommer att fördubblas inom två år, en följd av att behovet av lokal lagring minskar.

Större företag har redan påbörjat flytten

De största teknikföretagen har redan börjat resan mot det hybrida molnet. I slutet av 2016 öppnade Hewlett Packard Enterprise (HPE) och Microsoft ett center i Seattle, som kommer snabba på utvecklingen och hjälpa kunder att testa hybrida lösningar, i exempelvis HPE- och Azuremiljöer.

Även AWS och VMware samarbetar runt det hybrida molnet, vilket enligt Amazon kommer göra att kunder kan använda sig av VMwares virtualisering- och managementmjukvara att hantera lagring, både lokalt och i AWS Cloud-miljöer.

Ett annat bra exempel är världens största partikelfysiklaboratorium CERN, som i sin extremt krävande forskning använder sig av hybrid teknik på 7 000 servrar och 190 000 kärnor.

Varför välja en hybridlösning?

Inom alla branscher omfamnas det publika och hybrida molnet, och de som inte gör det kommer snart hamna på efterkälken.

Det hybrida molnet är populärt inte bara på grund av att flexibiliteten är överlägsen det publika molnet, men också för att säkerheten är högre än om man kör i ett privat moln, lokalt. Det hybrida molnet ger det bästa av två världar; företag kan spara viktig och känslig data i privata moln, och annat sparas i publika tjänster.

Men, innan man kastar sig in i det hybrida molnet, måste man fundera på varför. Först och främst måste man analysera konsekvenserna, vad det kommer att användas till och hur det kommer påverka affärerna.

Övergången till det hybrida molnet kräver att dataintegritet och tillgänglighet får högsta prioritet hos företagen. Det är därför viktigt att få den rätta mixen av lagring ”on premise” och lagring ”as-a-service”, för att försäkra sig om att datan alltid är tillgänglig och synkroniserad till flera plattformar.

Garantera tillgängligheten

Det växande behovet av moln handlar till syvende och sist om digitalisering. Moderna företag måste grundas på den teknologi som virtualisering, modern datalagring och molnet erbjuder, för att helt och hållet kunna omfamna digitaliseringen. Det sätter också press på datatillgängligheten, då det krävs att gamla system uppdateras, och investeringar i tid och pengar.

Det är därför kritiskt att tillgänglighet sätts på agendan i varje digital förändring eller strategi mot det hybrida molnet. Det försäkrar att det finns backup och katastrofåterställning på plats när applikationer och data flyttas mellan olika infrastrukturer, för att undvika nedtid.

Dock visar vår egen research att de flesta företag har problem att uppnå detta. Veeam 2017 Availability Report fann att 82 procent av företagen upplever ett tillgänglighetsgap mellan hur snabbt de kan återställa sina applikationer, och hur snabbt de behöver återställa dem. Detta trots att de gjort stora investeringar i sina datacenter. De kan därför inte möta sina slutkunders krav på en verksamhet som ständigt är igång.

Tillväxten av data är redan hög men kommer att nå exponentiella nivåer, vilket kommer att ställa stora krav på föråldrade IT-system. Detta innebär att efterfrågan på hybrida molnlösningar kommer att vara större än någonsin i takt med att kunderna ställer allt högre krav.

Hög tid att sätta igång

Fördelarna med hybrida moln har länge varit kända, men det är fortfarande många storföretag som ännu inte testat kostnadsfördelarna och flexibiliteten i publika moln. Många delar fortfarande uppfattningen att data bör hanteras lokalt för att garantera säkerheten, men den uppfattningen håller på att förändras. Storföretagen bör utnyttja publika molnlösningar till så mycket mer än bara för enkla apptester.

Hybrida moln bör användas på det sätt som passar den individuella organisationen och deras arbetsprocesser bäst. För ett universitet kan det exempelvis vara till fördel att kunna flytta viss arbetsbelastning till det publika molnet under vissa hektiska perioder under det akademiska året, som när antagningsperioden till högskolestudier stängs eller när antagningsbeskeden skickas ut. I samband med detta ska stora mängder data hanteras på ett sätt som deras lokala lösning kanske inte klarar av.

Det är inte längre acceptabelt att nedtid påverkar verksamheten och en sak är säker: vikten av tillgänglighet till sin data – var som helst, när som helst – kommer bara att öka. Storföretag måste ha en tydlig molnstrategi på plats innan de börjar investera i någon form av molnlösning. Det handlar om att säkerställa att data och information alltid är tillgänglig.

Av: Victor Engelbrecht Dohlmann, Nordenchef Veeam

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>