Framtiden är här – är du redo?
Hem NYHETERÅSIKT Framtiden är här – är du redo?

Framtiden är här – är du redo?

Publicerat av: Redaktionen

Utvecklingen inom artificiell intelligens, virtuell verklighet och förstärkt verklighet har redan förändrat sättet vi arbetar på, och den kommande utvecklingen inom dessa tre områden kommer snabbt att öka produktiviteten och få en omdanande effekt på världsekonomin.

Ökad produktivitet med AI, VR och ARFramtiden är här – är du redo?
Robotteknik och artificiell intelligens, där till exempel maskininlärning ingår, kommer att ersätta vissa kategorier av yrken men ha en påverkan på de flesta. Det kommer att vara ett krav för företag som vill upprätthålla sin konkurrenskraft i en allt mer global och gränslös värld.
Automatisering tar redan idag över många arbetsuppgifter som tidigare krävde intelligenta beslut tagna av människor, men virtuell verklighet och förstärkt verklighet kommer att hjälpa framtidens arbetskraft att anpassa sig till de nya arbetssätten och möjliggöra nya funktioner där människor behövs i nya roller.
Den viktiga frågan vi måste ställa oss idag är dock hur? Vad kan företag göra för att bättre kunna använda den teknik vi har idag och göra arbetsplatserna mer produktiva samt hjälpa de anställda att bättre hantera den konstant ökande arbetsbelastningen?

En åldrande och krympande arbetskraft
Något som kommer att påverka teknikens inverkan på hur vi arbetar är så klart hur den framtida arbetskraften kommer att se ut, det vill säga de människor som kommer att använda sig av denna teknik. Ett av de största problem som vi har framför oss är det faktum att denna tekniska utveckling kommer att överväldiga en arbetskraft som blir såväl mindre som äldre.
En undersökning som har utförts av det amerikanska företaget Mercer visar att fler anställda i USA och Europa kommer att lämna arbetsmarknaden än de som kommer att inträda under kommande år. I Sverige har vi länge varnat för vad som kommer att hända då alla 40-talister pensioneras. De svenska födelsetalen har under de senaste åren varit alarmerande låga, framför allt i jämförelse med 40-talet. Vi har idag inte tillräckligt med kvalificerad arbetskraft för att täcka alla de jobb som pensionerade 40-talister lämnar.
Detta betyder att vi måste förändra sättet vi arbetar på, och använda oss av den tekniska utvecklingen för att effektivisera arbetet, och med hjälp av teknik göra det möjligt för färre att göra samma arbete som klart fler gjorde en gång i tiden.

Brist på arbetskraft kan lösas med verktyg som effektiviserar
Den globala ekonomin står framför en allt mer allvarlig arbetskraftskris inom en snar framtid – en framtid som börjar redan idag. Krisen inkluderar såväl brist på kapacitet som kunskap. Det bästa sättet för företag att hantera krisen redan idag är genom att skapa arbetsmiljöer som tar tillvara på en mer varierad arbetskraft, med en bredare kompetens och mångsidiga arbetsuppgifter.
Anställda behöver dock rätt verktyg för att samarbeta bättre och mer effektivt, samt att de behöver bli befriade från uppgifter som inte stöttar deras produktivitet utan endast stör dem i det dagliga arbetet. För vissa företag har detta framtida sätt att arbeta på redan anlänt. Framtidens arbetssätt är mobilt, molnbaserat, automatiserat och mer intelligent än någonsin tidigare.

Den nya tekniken är det enda som kan rädda oss från den arbetskraftskris som är på intågande. Detta kräver dock att alla företag tar sitt ansvar och effektiviserar sina arbetsplatser med ny teknik, för att garantera att de hinner hantera krisen då den kommer och inte blir överrumplade av personalbristen då den väl kommer. Denna förberedelse börjar redan idag. Hur långt har ditt företag kommit i förberedelserna?

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00