Allt mer i samhället kopplas upp och den nya 5G-tekniken förutspås öka uppkopplingstakten dramatiskt.
Sverige är världsledande inom konnektivitet, möjligheten att koppla upp smarta saker och system, och hamnar på en fjärdeplats i Huawei’s årliga studie Global Connectivity Index.
Huaweis Global Connectivity Index rankar årligen världens länder enligt 40 parametrar kring konnektivitet – hur uppkopplade länderna är och hur väl de drar nytta av möjligheterna med ny teknik inom IT och telekom, som molntjänster, sakernas internet, artificiell intelligens och bredband. Sverige rankas på fjärde plats och tar därmed plats inom den främsta kategorin av uppkopplade länder, så kallade ”frontrunners”. På första plats kommer USA, på andra plats Singapore och på tredje plats Schweiz.
– Det är glädjande att Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder. Sedan vi etablerades här år 2000 har Huawei bidragit till digitaliseringen av Sverige. Vi har fört in ny teknik och nya innovationer och har bidragit till den framåtblickande konkurrens som har gjort Sverige till en av världens ledande digitala nationer, säger Kenneth Fredriksen Executive Vice President, Huawei Central East Europe & Nordic Region.
Huaweis studie visar också att organisationer i ekonomier som rankar högt på Global Connectivity Index snabbare än andra lyckas reagera på konsekvenserna av Covid-19 och använda digitala verktyg och tjänster för att motverka de negativa konsekvenserna av samhällsnedstängningar och social distansering. Tillgången till höghastighetsbredband, molntjänster, artificiell intelligens och sakernas internet har gjort att organisationer snabbt kunnat ställa om sina verksamheter. Den prognosticerade nedgången i BNP per capita är ungefär 50% lägre för länder i toppen av Global Connectivity Index jämfört med dem i botten av listan.
De tio mest uppkopplade länderna enligt Global Connectivity Index
1. USA – 87 poäng (av 120)
2. Singapore – 81 poäng
3. Schweiz – 81 poäng
4. Sverige – 80 poäng
5. Danmark – 77 poäng
6. Finland – 76 poäng
7. Nederländerna – 75 poäng
8. Storbritannien – 75 poöng
9. Japan – 75 poäng
10. Norge – 73 poäng