”Kvantumteknologi kommer att bli den nya industriella revolutionen”, förutspår GlobalConnects koncernchef Martin Lippert.
GlobalConnect blir en del av det kritiska danska infrastrukturprojektet QCI.DK.
Projektet ingår i ett europeiskt arbete som syftar till att etablera en infrastruktur som kan säkra kommunikationen i framtiden, när de gigantiska kvantdatorerna gör sitt intåg i världen.
GlobalConnects nätverk står för hälften av all internettrafik i Norden. Bolagets kunskap inom säker, digital infrastruktur har därför lett till möjligheten att, tillsammans med andra kända aktörer, delta i det danska infrastrukturprojektet QCI.DK (The Danish Quantum Communication Infrastructure).
Arbetet är en del av det stora projektet EuroQCI vars syfte är att etablera ett kvantsäkert kommunikationsnätverk i Europa. EuroQCI har en total investeringsram på 258 miljoner euro och det danska projektet omfattar 6 miljoner euro. Det inkluderar bland annat över 200 km säkert fibernätverk som ska levereras och testas av GlobalConnect.
– Kvantkapplöpningen är i full gång i världen och innebär en ny industriell revolution som kommer att förändra vårt samhälle. Norden går framåt, men vi måste bli bättre. Teknologin kommer nämligen med nya risker, exempelvis kan den öppna dörren till vår internetbank och mobiltelefoner och många andra känsliga områden. Därför är detta projekt mycket viktigt, och vi är glada att kunna bidra med kunskap för att skapa nästa generation av säker kommunikationsinfrastruktur, säger Martin Lippert.
Inom QCI.DK etableras ett kvantsäkert stadsnätverk mellan fem danska offentliga myndigheter och två datacenter i Köpenhamnsområdet. Dessutom kommer infrastrukturen att inkludera en 200 km långdistanslänk som ansluter tre deltagande universitetspartners via nätverket. QCI.DK kommer att kombinera tre olika typer av QKD (kvantnyckeldistribution). Det är en säker kommunikationsmetod som implementerar ett så kallat kryptografiskt protokoll med komponenter från kvantmekanik.
Projektet görs i nära samarbete mellan universitet, företag och offentliga myndigheter. Det finansieras av den danska regeringen och, genom programmet Digital Europe, av Europeiska kommissionen. Förutom GlobalConnect ingår även Danmarks Tekniska Universitet, Köpenhamns universitet, Syddansk Universitet, Danska e-infrastrukturkonsortiet och företaget Sparrow Quantum i projektet.
Arbetet initierades under 2023 och i januari 2024 antogs GlobalConnect som en del av projektet.