Hem PÅ STAN MED Han fokuserar på det han kan påverka

Han fokuserar på det han kan påverka

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Iver har fått en ny VD och koncernchef. Carl-Magnus Månsson bygger sin ledarskapsfilosofi på närhet, synlighet och tillit.

Han fokuserar på det han kan påverka 2

Carl-Magnus Månsson, ny VD och koncernchef på Iver

Vi har bestämt träff med Carl-Magnus i en hotellobby nära Stockholms Central. Det är en fredagseftermiddag och direkt efter vårt möte ska han ta tåget till Arlanda. Tidigt i vårt samtal står det klart att han lever som han lär. Iver har just förvärvat ett företag i Västerås som ska på helgkonferens i Polen och han ska dit för att träffa personalen för första gången.

”Jag är fullständigt övertygad om att det är jätteviktigt att vara synlig och närvarande som chef. Att leda genom att delta. Det är en av hörnstenarna i mitt ledarskap. Då får jag nödvändig information och viktiga signaler från mina medarbetare i såväl medgång som i motgång. Det är klart att det inte är lika roligt att prata om motgångar men jag tror inte på ett strutsbeteende där man sticker huvudet i sanden så fort det blir lite jobbigt. Det är i uppförsbackarna som det är extra viktigt med ett närvarande ledarskap”, säger Carl-Magnus lugnt men bestämt.

”När jag började på Iver fanns det redan ett bra och fungerande ledningsteam på plats så jag behövde inte börja i uppförsbacke”, tillägger han med ett leende.

Det hade kunnat bli en helt annan resa i livet

Han är född och uppvuxen på en gård i Grästorp i Västergötland. Hans farfar köpte gården några år efter andra världskriget. Där bodde han tills gymnasiestudierna i Vänersborg var klara. Om hans föräldrar hade fått sista ordet hade han fortfarande bott kvar där och drivit arbetet med gården. Det hade han säkert gjort framgångsrikt eftersom Carl-Magnus verkar ha förmågan att fokusera och gå ”All-In” i det han företar sig. Efter gymnasiet flyttade han till Linköping och började studera teknisk fysik på universitetet. Efter två år blev det ett avbrott i studierna för militärtjänst i Karlsborg år 1987. Därefter fortsatte han att studera i Linköping i två år till.

Nu var det dags att ge sig ut i arbetslivet. Året var 1990 och han började på Ericsson. Det skulle visa sig bli en lång ”relation”, kryddad med massor av erfarenheter och utmaningar. Han började där precis när GSM (2G) kom ut på marknaden och skapade till synes oändliga möjligheter för mobilkommunikation. Han började att arbeta med projektledning och kundsystem för GSM.

Flera internationella uppdrag

GSM var hett och det bidrog till att han flyttade till Kina i ett par år samt bodde i Tyskland några år. När han sedan flyttade hem till Sverige igen blev han Utvecklingschef och arbetade med produktutveckling. Nu kom nästa teknikskifte i och med att 3G rullades ut. Det blev dags för Carl-Magnus att återigen göra en adressändring eftersom han flyttade till USA och arbetade där i ett år. Vi är då i perioden runt millennieskiftet. När han återvänder hem igen har besparingarnas vindar börjat blåsa på mobilsidan. Det är faktiskt en av anledningarna till att han mer och mer kommer in på IT-delen i företaget i början på 2000-talet. År 2005 blir han CIO på Ericsson.

”Vid den tiden var det mycket fokus på outsourcing och vi byggde om organisationen. Vi gjorde stora förändringar och som i allt förändringsarbete är det viktigt att vara tydlig och närvarande. Förklara varför förändringar behöver genomföras, även de som gör ont. Det finns ingen plats för strutsar då utan det handlar om att lyfta blicken och vara synlig. Att söka ögonkontakt istället för att blunda och titta bort”, förklarar han.

Fokusera på det du kan påverka

När Carl-Magnus berättar om sin uppväxt på Västgötaslätten gör han det med värme i rösten. Vi förstår att beslutet att välja att inte driva familjens gård vidare inte var lätt att ta.

”Jag hade en fin och trygg uppväxt. Mina föräldrar visade mig vikten av att ta i och arbeta när det behövs men även att kunna koppla av när det är möjligt. Det var min far som lärde mig att ta egna beslut. Han lärde mig också att inte stressa upp sig i onödan. Om till exempel vädrets makter inte var på hans sida i skördetider brukade han säga – Ta i det du kan påverka”, berättar han och skrattar.

När vi samtalar oss igenom hans yrkeskarriär blir det tydligt att han ”bygger” där han är. Många är de som anser att gräset är grönare på andra sidan och därför med jämna mellanrum byter arbetsgivare. Inget ont i det men Carl-Magnus tror på långsiktiga relationer. Därför sår han sin egen gräsmatta där han är och utvecklar både sig själv och sin omgivning.

Efter nästan 20 år på Ericsson går han vidare i karriären och börjar som VD på konsultföretaget Acando. Han är med om att förädla företagets verksamhet under sin tid där. Efter drygt tio år som VD säljs företaget till CGI och han väljer att lämna företaget. Året är 2019 och han tar en lång ledighet, från midsommar fram till oktober. Han funderar på framtiden och en sak är säker; Han stressar inte upp sig. Då får han frågan om han är intresserad av att ta en plats i styrelsen för Iver. Han tackar ja och förbereder sig för en ny roll. Nu som styrelseledamot.

Det blir alltid bäst när man känner varandra

Efter en kort tid kommer styrelsen fram till att en ny VD behöver tillsättas. Den ena efter den andra blicken riktas nu internt mot Carl-Magnus och han får frågan om han vill bli Ivers nye VD?

”I min roll som styrelseledamot hade jag redan fått en god inblick i företaget. Jag visste att verksamheten mådde bra och att ledningen hade koll. Jag hörde min fars röst som påminde mig om att fokusera på det som du kan påverka. Som VD har du goda möjligheter till det även om du givetvis är beroende av alla medarbetare runt omkring dig. Jag bestämde mig för att tacka ja och det ångrar jag inte”, säger han.

Vad vill han då uppnå i sin nya roll på Iver?

”Om jag börjar med ett internt fokus så handlar det om att få alla delar av organisationen att fungera tillsammans utåt mot våra kunder. Vi växer och idag har vi våra största ”hubbar” i Stockholm, Västerås och Alingsås. Vi förvärvade för övrigt det svenska IT-bolaget Britt i Västerås den 5 februari i år. Vi finns även på fler orter i Sverige och Norge, att vara ”nära” är viktigt, både geografiskt och i förståelse”, svarar han.

”På Iver vill vi ge våra kunder den bästa möjliga, mest effektiva och anpassade IT-plattformen för just deras behov. Det handlar om att faktiskt förstå unika behov samtidigt som vi nyttjar rätt teknologi. Jag känner att jag kan bidra till det genom mina tidigare erfarenheter. Eftersom en del av mitt ledarskap grundar sig på närhet och synlighet har jag redan träffat stora delar av företagets medarbetare. Inkluderat de senaste förvärven, såväl nationellt som internationellt, är vi i dagsläget cirka 1 200 anställda och vi omsätter lite mer än 2 miljarder. Oavsett företagets storlek så är mitt högsta mål att Iver fortsätter att leverera i långsiktiga partnerskap”, avslutar Carl-Magnus Månsson.

Efter vårt samtal med honom känns det som att Iver går en ljus framtid till mötes och vi avslutar med att citera en rubrik på www.iver.se – ”Det blir alltid bäst när man känner varandra”.

Privat
Namn:                        Carl-Magnus Månsson
Ålder:                         53 år
Bor:                            Södermalm i Stockholm
Familj:                        Sambo och två söner
Intressen:                   Idrott i alla dess former, Läsa (fakta)böcker ”En bra bok = minst 5 % av sidorna utgörs av referenser & källhänvisningar”
Senaste bok:              The better angels of our nature av Steven Pinker
Senaste TV-serie:       Narcos
Favoritmat:                  Vilt
Nästa resa:                 Gdansk i Polen (Han åkte dit direkt efter intervjun) J
Antal devices:              22

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00