Synen på teknisk utveckling inom artificiell intelligens bland svenskar är mer dystopisk än globalt sett, och det existentiella hotet framhävs av majoriteten.
Detta återspeglas i Boschs årliga rapport som kartlägger attityder gentemot teknologi och dess utveckling både i Sverige och internationellt.
Drygt sju av tio av svenskar är övertygade om att teknisk utveckling förbättrar världen och teknik associeras med frihet och möjlighet. Lika många tror att AI kommer att vara den mest inflytelserika teknologin i Sverige om tio år. En majoritet anser dessutom att Sverige, i en global jämförelse, är väl förberett för den tekniska utvecklingen som sker inom AI. Det visar den årliga undersökningen Bosch Tech Compass.
Trots optimismen sticker AI ut som en teknik som uppfattas ha en potentiellt negativ inverkan över alla åldersgrupper, med svenskar som är mer oroade över teknologin än det globala genomsnittet. Över hälften (51 procent) av svenskarna menar att AI utgör det största hotet mot samhället. Manipulation av mänskligt beteende på grund av AI- drivna algoritmer, användandet av deepfakes och förlusten av mänsklig påverkan pekas ut som tre potentiella negativa effekter.
Resultaten från undersökningen avslöjar också en betydande oro över AI:s förmåga att uppnå, eller till och med överträffa mänsklig intelligens. Hela 58 procent av respondenterna tror att AI i framtiden kommer att nå en intelligensnivå på samma nivå som människor, samtidigt fruktar nästan hälften (49 procent) att AI kan bli självmedveten och okontrollerbar. En klar majoritet (68 procent) uttrycker oro över att AI skulle kunna utvecklas till en existentiell risk för mänskligheten.
Nästan nio av tio svenskar som svarade på undersökningen anser att AI-genererat innehåll bör märkas tydligt som skapat av en maskin, och 72 procent stöder ett tillfälligt stopp för nya AI-modeller för att etablera pålitliga säkerhetsstandarder.
Endast 35 procent av svenskarna känner sig personligen förberedda för den kommande eran av AI, samtidigt som 56 procent anser att det är nödvändigt att utbilda sig inom AI-området. Det tyder på en hög grad av kunskapsgap, men också självmedvetenhet om behovet av utbildning kring tekniker som AI.
– Vi som ledande teknikföretag förstår den oro och rädsla som vissa känner inför den snabbt framåtskridande AI-teknologin. Jag är övertygad om att öppna och transparenta samtal, i partnerskap med lagstiftande organ och samhället i stort, är avgörande för att hantera dessa bekymmer och sprida kunskap om de potentiella fördelarna och de etiska aspekterna av AI. Snart kommer alla
produkter som vi producerar på Bosch att vara kopplade till eller byggda med hjälp av AI. Genom att främja en konstruktiv dialog strävar vi efter att mildra rädslor och gemensamt bygga ansvarsfulla och etiska AI-lösningar som gagnar samhället som helhet, säger Florian Marcard, Vice President Engineering och Head of R&D Center Lund.