Internetsäkerhet – så vet du om du kan lita på en webbsida
Hem NYHETER Internetsäkerhet – så vet du om du kan lita på en webbsida

Internetsäkerhet – så vet du om du kan lita på en webbsida

Publicerat av: Redaktionen

Med en lavinartad ökning av bedrägerier, virus och säkerhetsintrång gäller det att se över sin internetsäkerhet.

En av dessa åtgärder är att vara vaksam på vilken sorts hemsidor man besöker – oavsett om det är för att klicka hem billiga erbjudanden eller använda sig av underhållningstjänster.

Många plattformar, så som svenska casino har exempelvis höjt sin säkerhet i och med kravet på svensk licensering, men många plattformar och shoppingforum lämnar fortfarande en hel del att önska då det kommer till användarsäkerhet.

Vikten av HTTPS

En av de mest frekvent nämnda huvudreglerna då det kommer till en webbsidas pålitlighet är att se till att sajten använder sig av HTTPS. Detta protokoll skapar en säker överföring av krypterade data mellan server och webbläsare, det vill säga en säkerställning att informationen säkert skickas mellan två datorer. Samtidigt skapas en privat länk mellan enheten och den server som hemsidan ligger på. Den stora fördelen med HTTPS är att utomstående inte kan se dina aktiviteter eller avlyssna din trafik .

Google är en av alla browsers som kräver HTTPS för de sidor som de rekommenderar för att säkerställa användarnas säkerhet. Som ägare av en webbsida får du alltså en bättre sökoptimering och en högre ranking på Google, samtidigt som du ger dina webbsidebesökare en säkrare upplevelse.

3 nyckelregler

Det finns fyra, snabba nyckelregler att tänka på utöver HTTPS när du surfar på nätet och besöker en ny webbsida:

  1. Var försiktig med att inte lägga till källor utan att vara säker på var de kommer ifrån. Om du väljer att importera ett certifikat, det vill säga den ”handskakning” som används mellan dig, alltså klienten och servern, det vill säga webbtjänsten du använder. Denna koppling är unik och kan endast läsas av dig och servern och gäller oftast bara under din inloggade sessionstid. När du importerat certifikat gör detta sidan du tänker surfa in på betrodd, och kan även användas för att fortsatt signera andra certifikat för olika sidor. Därför är det viktigt att inte importera certifikat som du inte litar på.
  2. Håll utkik efter hänglåssymbolen som ska synas uppe i adressfältet på webbläsaren du använder. Avsaknad av denna symbol tyder på att du kan ha kommit in på en osäker hemsida som du inte bör uppge kreditkortsnummer eller inloggningsuppgifter på. Var även extra noga med att se efter att domännamnet har https:// framför sig i stället för http://.
  3. Även om du ser ett hänglås bredvid adressfältet gäller det att vara uppmärksam på vad som står i själva fältet, speciellt när det gäller internetshopping då detta innebär att du skickar betalningsinformation, inloggningsinformation och annan känsliga data som kan hamna i orätta händer och utnyttjas. Ta därför en extra titt på vilken URL som används för att säkerställa att adressen är säker. I de allra flesta fall består webbadressen av företagets namn och en toppdomän, så som .se eller .com. I vissa fall kan man även stöta på subdomäner i form av ett ord eller namn före företagsnamnet, vilket kan ses som säkra om de tillhör företaget. Om du skulle lämna ut din information på en okrypterad sida innebär det att vem som helst längs vägen kan se dem och använda dem.

Säkra dina lösenord

En annan väsentlig säkerhetsåtgärd du själv kan göra för att surfa säkrare är att se över dina lösenord.  De vanligaste felen är att vi ofta använder alltför korta lösenord, eller lösenord som man enkelt kan gissa sig fram till som vi sedan använder över flera olika plattformar. Förutom avancerade hackningsstrategier går det ofta alltför lätt för internetbovar att gissa sig till lösenorden – speciellt om de bara består av ett namn eller ett enda ord. Ett bra tips är att välja ett lösenord som är en mix av stora och små bokstäver som dessutom innehåller siffror. Dessa kan vara svåra att komma ihåg, men genom att byta ut vissa bokstäver mot liknande siffror i en mening blir de enklare att lägga på minnet.

Skaffa antivirus

Ett bra antivirusprogram kan skydda dig mot många olika hot, även de som du inte ens lägger märke till. Även om ett antivirusprogram inte ger ett 100% skydd mot alla typer av skadliga koder kommer du en lång väg med ett uppdaterat antivirusprogram. Tänk även på att aktivera ditt systems olika säkerhetsfunktioner, så som brandväggar.

Det finns flertalet andra olika sätt att skydda din dator på, exempelvis genom att uppdatera din router och inte installera onödiga program du inte frekvent använder, men med åtgärderna ovan har du redan kommit en bra bit på vägen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00