[PÅ STAN MED] Vi träffade Kaja Narum som bott i Stockholm i 15 år men är uppväxt i Oslo.
Tidigt i samtalet står det klart att Kaja har stora delar av världen som sitt arbetsfält.
Hon har bl.a. bott i Skottland och Kanada i sammanlagt 4 år.
Men vi börjar med att backa tillbaka till 1997 då hon tog sin Civilekonomexamen. Drömmen var att börja jobba i den internationella finansvärlden. Därför flyttade hon till London. Det blev tyvärr inget napp på jobbfronten i London och Kaja valde att flyttade tillbaka hem till Oslo.
I samma veva fick hon ett vikariat på Merkantildata. Trots att hon egentligen inte var intresserad av IT så tog hon det erbjudandet. Parallellt med vikariatet gick hon kurser inom bl.a. nätverk och säkerhet. Studietekniken hade hon fortfarande i färskt minne så det gick ganska lätt att ta till sig innehållet i kurserna. Sakta växte hennes intresse för IT och då i första hand IT-säkerhet. Hon flyttade till Stockholm och fick en anställning som säljare inom IT-säkerhet.
Naturligt nyfiken
Kaja ser sig inte som en rutinmänniska. Genom åren har hennes anställningar varit av typen ”Frihet under ansvar”. Det passar Kaja utmärkt men hon är tydlig med att säga att när man har mycket frihet är det extra viktigt att verkligen leva upp till det ansvar man fått och leverera. Därför var det nog naturligt att nästa steg blev att börja på Trend Micro som då var ett StartUp-bolag och hade 4 anställda. Idag har de 5000 anställda. På slutet av den anställningen arbetade hon som Countrymanager. Kaja konstaterar under vårt samtal att hon aldrig haft en svensk chef trots att hon bott i Sverige i 15 år. Däremot har hon haft chefer av många andra nationaliteter. Det har gett henne en stor insikt i hur olika länders ledarskapskulturer fungerar i praktiken.
Nästa anhalt i karriären var RSA, säkerhetsdivisionen inom EMC, där hon blev Norden-chef. Det primära uppdraget var att bygga upp ett väl fungerande team. Det blev 3-4 år i den rollen och hon lärde sig mycket om hur man bygger team och inte minst får dem att fungera på ett bra sätt. Att bygga väl fungerande team är en av hennes styrkor. Hon säger sig vara naturligt nyfiken och att den egenskapen har bidragit till att hon har vågat att ta sig an nya utmaningar under sin karriär.
I början gick hon på många ”smällar” innan hon insåg att trots det hon lärt sig på ledarskapsutbildningar var det allra viktigaste att vara sig själv. Flera av medlemmarna i de team som Kaja byggde upp under denna period arbetar för henne idag.
På frågan vad hon själv tycker är viktigt i samspelet med hennes egen chef blir svaret – ”Jag måste snabbt få veta vad min chef har för förväntningar på mig. Vilka är chefens topp-3 prioriteringar? Då vet jag hur jag ska lägga upp mitt eget arbete. Det är mitt ansvar att hålla min chef informerad om såväl framgångar som motgångar inom mitt eget ansvarsområde.”
Ledarskapskulturer
Kajas erfarenhet är att i Holland och USA har man ett tydligt ledarskap. Det finns en uppfattning om att det är för mycket rapporteringar i amerikanska företag, inflikar vi. Kaja menar att det inte är fallet, hennes erfarenhet är att i dessa organisationer är rapporteringen anpassad till det kontrollbehov som finns och som är nödvändigt för att säkerställa att verksamheten inte utsätts för onödiga ekonomiska påfrestningar.
Om man är tydlig och rak inom amerikanska företag så är det annorlunda i Storbritannien, säger Kaja. Hennes erfarenhet är att det är svårare att navigera i den företagskulturen. Det blir lätt ”politiskt” och det är viktigt att vara artig, vilket många gånger leder till otydlighet. Ledningen riskerar att inte få den sanna bilden av sakernas tillstånd. Vi frågar hur hon ser på den svenska företagskulturen? Kaja nöjer sig med att konstatera att det är stor skillnad mellan små och stora bolag i Sverige.
2012 lämnar Kaja RSA för att istället börja på StartUp-bolaget Palo Alto. Hennes uppdrag som Sverigechef blir att leda nätverksföretagets Sverigesatsning inom komplex lösningsförsäljning. En anledning till bytet var att hon ville jobba enbart i Sverige och dra ner ordentligt på tjänsteresorna.
Balanserad öppenhet i systemen
Efter några intensiva och framgångsrika år för Palo Alto fortsätter Kajas resa 2014 till Verizon. Där tar hon rollen som Global Security Solutions Sales Director för Verizon i Norden, DACH och Sydeuropa. I den rollen arbetar hon med ett eget team och med flera stora lokala kunder. Verizon hjälper kunderna att ta ett helhetsgrepp om IT-säkerheten. En utmaning är att hitta rätt balans mellan teknikernas önskan om att inte öppna upp systemen och verksamhetens önskemål om öppnare och mer användarvänliga IT-system. Kunderna vill öppna upp och komma närmare sina kunder och samtidigt behålla en hög säkerhet. Att hitta den rätta balansen är en utmaning.
Kaja berättar att Verizon har 150 000 anställda världen över och hennes resande har tagit fart igen. Kaja avslutar med att påpeka att även om hon har haft olika roller på flera olika typer av organisation så kommer hon alltid tillbaka till att – allt handlar om relationer.
Privat
Namn: Kaja Narum
Ålder: 44 år
Familj: Sambo och 3 bonusbarn, 13, 16 och 19 år
Bor: Kungsholmen, Stockholm
Hobby: Skidåkning såväl alpint som längdskidor
Antal uppkopplade enheter: 7 st. ytterligare 8 st. i familjen
Nästa planerade resa: Oslo (privat) och Finland (i tjänsten)