IT-konsulter är attraktiva på börsmarknaden
Hem Trender IT-konsulter är attraktiva på börsmarknaden

IT-konsulter är attraktiva på börsmarknaden

Publicerat av: Redaktionen

Det första kvartalet av 2018 har redan passerat och man har tydligt sett vilka sektorer som är intressanta på börsmarknaden.

IT-konsulter är attraktiva på börsmarknaden 2IT-sektorn är på uppgång och man är inte längre lika orolig för en ny IT-bubbla, likt den i början av 2000-talet. Spelsektorn är en annan stor ”spelare”, både när det gäller företag som utvecklar spel och bolag som distribuerar speltjänster. Men den delen av marknaden som verkligen sticker ut för tillfället är aktier i IT-konsultbolag. Anledningen till detta är den stora digitala utvecklingen som märks i hela Norden.

Fokus på IT-konsulter 2018

Inom aktiehandel ligger stort fokus just nu på IT-konsulter. I och med att den svenska digitaliseringen ökar, samt att man hellre väljer att ta in konsultbolag än att använda den egna IT-avdelningen, växer konsultbolagen både i omsättning, lönsamhet och utdelning. IT-konsulterna bidrar till att det kommer smartare IT-lösningar, vilket positivt påverkar både kunder och företag från flera marknader och sektorer.

Den största IT-konsulten på marknaden just nu är Ework, vars omsättningstillväxt 2013 var 6,9 procent och som i år förväntas hamna på 21,5 procent. Även konsultbolaget Hiq förväntas öka det här året, och marknadsexperter är eniga om att man bör hålla koll på såväl etablerade som nystartade konsultbolag. De etablerade företagen har stor erfarenhet, men de nya företagen har mer utbildning.

Nyfikna på spelaktier

En annan sektor som har visat sig väldigt stark de senaste månaderna, och som tros växa stort under 2018, är spelsektorn. Både aktier i spelbolag och i spelutvecklare förväntas stiga i värde, varav spelbolagens aktier kan komma att stiga i takt med att Sverige beslutar sig för att reformera spelmarknaden, och därmed inför ett licenssystem samt tar bort sitt nuvarande spelmonopol. Den som köpte en Mr green aktie förra året, eller tidigare, har sett en relativt stabil tillväxt under årets första månader. Man förväntar sig även att det kommer att vara en attraktiv uppköpningsaktie de närmaste ett till tre åren. Mr Green är börsnoterat på Nasdaq i Stockholm och förväntas vara ett av de spelbolagen som kommer ha störst fördel att anpassa sig till det potentiella nya licenssystemet, då de redan är verksamma under liknande licenssystem i flera andra europeiska länder.

Ny tech-era? 

Det finns fortfarande de som bleknar när man pratar om IT-aktier, och som tänker på IT-bubblan som sprack i början på 00-talet efter så stora framgångar på 90-talet. Men i och med den snabba tekniska utvecklingen och ekonomiernas skiftningar, är IT-aktierna på uppgång igen och har fått mer uppmärksamhet – även om de flesta fortfarande ser på IT-sektorn med tillförsikt. Spotify var ett av de senaste IT-företagen som börsnoterades, efter många år som verksamma, och sektorn förväntas växa ytterligare.

Som alltid måste man vara medveten om marknadens ibland snabba upp och nedgångar, och det är viktigt att man noggrant granskar marknaden när man handlar med aktier. Detta gäller oavsett om det är inom spelsektorn, IT-sektorn eller någon av de andra marknaderna som är på uppgång.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>