Mer än hälften av företagen säger att cyberattackerna blivit för svåra att stoppa med interna resurser
Hem Säkerhet Mer än hälften av företagen säger att cyberattackerna blivit för svåra att stoppa med interna resurser

Mer än hälften av företagen säger att cyberattackerna blivit för svåra att stoppa med interna resurser

Publicerat av: Redaktionen

En ny global undersökning visar att mer än 54 procent av IT-ansvariga nu upplever att cyberangreppen blivit för avancerade för den egna organisationen att hantera.

Sverige som tidigare stuckit ut i liknande studier där IT-ansvariga visat dåligt självförtroende placerar sig här strax under det globala genomsnittet med 52 procent.

Svårast ser det ut att vara i Österrike och Indien, där uppger hela 86 procent att cyberhoten blivit för svåra att stoppa med interna resurser. I studien som genomförts av IT-säkerhetsföretaget Sophos framgår att skillnaderna mellan olika länder är mycket stor. I Polen upplever bara 22 procent att den egna organisationen inte räcker till när det kommer till cyberangrepp. Och i Italien är motsvarande siffra 27 procent.

Kan delvis handla om över- eller underskattning
Mer än hälften av företagen säger att cyberattackerna blivit för svåra att stoppa med interna resurser– Olikheterna kan delvis förklaras av att det satsas olika mycket på teknik och utbildning. En faktor kan också vara att tillgången på IT-säkerhetsexperter varierar stort mellan olika länder. En annan att företag i vissa länder lever i en falsk trygghet medan andra underskattar sin förmåga att hantera cyberangrepp. Det ser ut som att svenska företag befinner sig i mittfåran och varken har bättre eller sämre självförtroende än det globala genomsnittet, kommenterar Per Söderqvist, IT-säkerhetsexpert på Sophos.

Fakta om undersökningen
Studien ”The IT Security Team: 2021 and Beyond” bygger på svar från 5 400 IT-ansvariga i trettio länder. I Sverige medverkade 100 IT-ansvariga. Samtliga medverkande arbetar i organisationer med mellan 100 och 5 000 användare. Undersökningen har genomförts av Vanson Bourne, ett oberoende företag specialiserat på marknadsundersökningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>