Hem NYHETER Mobilt sorteringsverk ska sortera ut metaller

Mobilt sorteringsverk ska sortera ut metaller

Publicerat av: Redaktionen

Med start i mitten av januari 2021 kommer ett mobilt sorteringsverk att sortera ut metaller på Spillepeng i Malmö.

Mobilt sorteringsverk ska sortera ut metaller 2

Mobilt sorteringsverk på Spillepengs avfallsanläggning i Malmö

Större bitar ur den så kallade slaggen krossas och sorteras, för att optimera återvinningen. Projektet kommer att pågå i tre månader.

När avfall har förbränts i kraftvärmeverket kvarstår slagg, och de bitar som är större än 50 mm måste krossas för att kunna återvinnas. I mitten av januari kommer ett mobilt sorteringsverk att sättas upp på Spillepeng i Malmö för att köra igenom ca 15 000 ton större slaggbitar, så kallade slaggknutor, samt ca 35 000 ton vanlig bottenaska. Anläggningen krossar och plockar ut metaller med hjälp av magneter och virvelströmsseparation: bland annat järn, koppar och aluminium. Syftet är att maximera återvinningen och genomföra tester.

– Med detta projekt får vi ytterligare data på metallinnehållet i slaggen, och kan säkerställa att vår egen anläggning producerar optimalt, säger Magnus Svensson, chef affärs- och marknadsutveckling.

Det har gjorts en grundlig riskanalys för att inte riskera att störa omgivningen, det handlar främst om risk för buller eller dammande. Sysav bedömer risken för problem som liten, men skulle t ex vindriktning ställa till det kommer projektet att stoppas tillfälligt. Arbetet kommer att pågå dagtid under ungefär tre månader. Samma process gjordes 2019.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00