Trend Micro blickar tillbaka mot första halvan av 2020, där totalt 27,8 miljarder attackförsök stoppades och där hela 93 procent av dessa utfördes via e-post
Trend Micro släpper idag sin sammanfattande rapport av första halvåret 2020. I den avslöjas att det är Covid-19 som dominerat hotlandskapet och är den enskilt största typen av cyberhot under perioden. På bara sex månader blockerade Trend Micro 8,8 miljoner attackförsök relaterade till Covid-19 och en absolut majoritet av dessa, över 90 procent, kom via e-post.
Mellan januari och juni bytte de cyberkriminella fokus för att utnyttja världens intresse för den pågående pandemin. Att ställa om till distansarbete i samband med virusutbrottet medförde samtidigt en säkerhetsrisk för företagen man inte kunnat förutse.
‒ Pandemin har dominerat hela våra liv under den första halvan av 2020, säger Johnny Krogsboll, Technical Director Nordics på Trend Micro. Och än är det inte över, IT-säkerhetsteam behöver fortsätta att anpassa cybersäkerhetsstrategin och räkna med en högre andel hot som det nya normala. Det innebär att se till att skydda alla de enheter som är på distans, molnsystem, användaruppgifter och VPN-system, såväl som att utbilda och kontinuerligt fortbilda de anställda inom cybersäkerhet.
Bedrägerier och nya utpressningsvirus ökar i pandemins spår
Totalt blockerade Trend Micro 27,8 miljarder cyberhot under första halvan av 2020. Av dessa var hela 93 procent attacker via e-post.
Så kallade VD-bedrägerier (BEC) ökade med 18 procent från andra halvan av 2019. Detta delvis på grund av bedragare som försökt utnyttja och sko sig på att hemmaarbetande förväntats vara mer mottagliga för social manipulering – exempelvis nätfiske och falsk e-post där de försöker få användaren att dela med sig av sina lösenord eller kontouppgifter.
Utpressningsvirus, så kallat ransomware, har varit ett konstant hot under halvåret som gått. För trots att antalet upptäckta utpressningshot minskade, skedde en 36-procentig ökning av antalet nya familjer utpressningsvirus jämfört med samma period förra året.
Organisationer med en global verksamhet har också varit extra utsatta, med en tydlig topp av nyupptäckta sårbarheter under halvåret. Trend Micros Zero Day Initiative (ZDI) redovisade totalt 786 upptäckter av och rådgivningar kring nya hot, vilket är en ökning på 74 procent från andra halvan av 2019.
Den uppkopplade industrin fortsatt utsatt
Trend Micro noterade även en ökning av sårbarheter i industriella kontrollsystem (ICS) på 16 procent jämfört med samma period 2019. Detta kan komma att innebära stora utmaningar för smarta fabriker och andra verksamheter som driver IIoT-miljöer.
För att effektivt skydda utspridda företagsnätverk rekommenderar Gartner företagen att ”förfina möjligheterna för säkerhetsövervakning för att återspegla en driftsmiljö där nätverks trafikmönster, data och systemåtkomstvektorer har förändrats på grund av ökad datatrafik på distans och via mobilnätverk”. För detta finns till exempel Trend Micro XDR, som hjälper kunder att göra just detta genom att korrelera säkerhetshändelser i hela IT-miljön. Något som kan vara avgörande för att hålla verksamheten skyddad under andra halvåret 2020.