Ny undersökning: Hållbarhet nu en av de viktigaste faktorerna vid val av datacenter

DigiPlex har i samarbete med IDG Connect genomfört en ny nordisk undersökning som visar att vi bara är i början av den digitala revolutionen, vilken ställer högre krav på dagens datacenter att minska den affärsmässiga risken men även ger möjligheter till ökad konkurrenskraft och större hållbarhetsfokus.

Ny undersökning: Hållbarhet nu en av de viktigaste faktorerna vid val av datacenter 1I årets undersökning är hållbarhet den fjärde viktigaste faktorn vid val av datacenter, efter säkerhet, energiförbrukning och driftskostnader. 2016 placerade sig hållbarhet på plats 27 på prioriteringslistan.

Några av huvudresultaten i undersökningen:

  • 60 procent av de tillfrågade beslutsfattarna vet inte med säkerhet i vilket land deras data lagras.
  • 91 procent av de tillfrågade håller på att flytta sin data till en annan fysisk plats för att följa GDPR-reglerna.
  • 74 procent av de tillfrågade beslutsfattarna säger att företagets överlevnad är beroende av digital transformation.
  • 71 procent av de tillfrågade säger att de genomför eller redan har genomfört betydande digitala anpassningar.
  • Hållbarhet är nu den fjärde viktigaste faktorn vid val av datacenter, efter säkerhet, energi och driftskostnader.

– Den extremt snabba globala digitaliseringen innebär att valet av datahantering och datacenter i ökande grad blir en central fråga vid strategiska affärsbeslut.  Datalagring står också för en allt större del av affärsriskerna och jag är därför förvånad över att mer än 60% av de tillfrågade inte ens vet i vilket land deras data lagras, säger Gisle M. Eckhoff, VD för DigiPlex.

– Datalagringen utmanas på många fronter i form av nya regler, exempelvis GDPR, och betydligt högre kostnader för uppgradering och framtidssäkring av egna datacenter. Detta är tydligt i analysen då nu hela 57% av IT-budgeterna nu är öronmärkta för innovation, säger Gisle M. Eckhoff.

Hållbarhet står nu högt på dagordningen

De 300 företagsledarna och IT-beslutsfattarna som svarat på undersökningen anser att den miljöpåverkan digitaliseringen medför är en mycket viktig fråga för dem. Hållbarhet är nu den fjärde viktigaste faktorn vid val av datacenter, upp från en 27e placering 2016.

A Perfect Storm: Nordic Data Centre Trends 2018 kan laddas ner här

DigiPlex – ledande inom hållbarhet och gröna datacenter

Alla DigiPlex datacenter drivs på 100% förnybar energi. Som ledande datacenteraktör ligger DigiPlex i framkant när det gäller innovativa lösningar genom banbrytande teknik inom energieffektivisering och hållbarhet.

Två av de senaste exemplen på detta inkluderar ett prisbelönt initiativ som presenterades våren 2018 tillsammans med Stockholm Exergi där överskotts-värme från DigiPlex datacenter i Stockholm kommer att värma upp10 000 bostäder i Stockholm Exergis fjärrvärmenätverk. Och i somras presenterade DigiPlex ett liknande initiativ med Norges största fjärrvärmeleverantör, Fortum Oslo Varme, som innebär att överskottsvärme från Ulven, ett av DigiPlex tre norska datacenter, kommer att värma upp 5 000 lägenheter i Oslo.