Så ska WirelessCar koppla upp ännu fler bilar
Hem NYHETERFÖRETAGSNYHETER Så ska WirelessCar koppla upp ännu fler bilar

Så ska WirelessCar koppla upp ännu fler bilar

Publicerat av: Redaktionen

I år uppskattas antalet uppkopplade bilar i världen till nästan 200 miljoner – och den siffran kommer att fördubblas på bara några år.

Den utvecklingen vill företaget WirelessCar bidra till. Från huvudkontoret i Göteborg har man i dag verksamhet över hela världen och kopplar upp drygt 12 miljoner fordon i över 100 länder.

För att lyckas med den strategin behövs ett robust affärssystem. WirelessCar var det första bolaget i Norden som använde kombinationen SAP S/4HANA Cloud, public edition och SAP SuccessFactors.

– Vi är mitt i en större intern transformation där vi går från att utveckla kundunika lösningar till fler standardiserade produkter. Då kan vi bidra med innovation till ännu fler kunder och samtidigt fortsätta vår egen tillväxtresa. Men det är inte möjligt utan ett affärssystem som SAP S/4HANA som grund, säger Carl-Fredrik Rindebro, CFO på WirelessCar.

WirelessCar är en av världens ledande leverantörer av digitala produkter och tjänster till fordonsindustrin. Bolaget grundades 1999 och i dag arbetar man med flera av världens största bilvarumärken för att koppla upp fordon och erbjuda tjänster i över 100 länder. Bland kunderna finns bland annat Volvo Cars, Subaru, Jaguar Land Rover, Nissan, Lynk & Co, VW, Seat och Audi.

Ekonomi, HR och resehantering

Företaget var tidigare en del av Volvo IT men 2019 fick man en ny majoritetsägare i form av VW-gruppen. Det innebar också att byta affärssystem och under sommaren gjordes grundjobbet att gå över till SAP S/4HANA. Samtidigt beslutade sig WirelessCar för att satsa på en ny HR-lösning i form av SAP SuccessFactors och SAP Concur för att lösa behovet av rese- och utläggshantering.

Så ska WirelessCar koppla upp ännu fler bilar

Carl-Fredrik Rindebro

– Vi drev på för att kunna ha en ren molnbaserad lösning och det gick igenom. Hela installationen tog cirka 3–5 månader och vid årsskiftet 2019–2020 var vi ett av de första bolagen i Norden som använde SAP S/4HANA Cloud, public edition, berättar Carl-Fredrik.

Först ut var anläggningarna i Sverige, USA och Kina – och i somras öppnades också en ny verksamhet i München, Tyskland. Affärssystemet är globalt och oavsett var medarbetarna sitter har man tillgång till alla verktyg.

Under 2022 tillkom även modulen SAP Analytics Cloud där WirelessCar bland annat skapar budget och prognoser – och där man även kan jämföra utfallet mot planerna.

Realtidsbild av affärsdata i molnet

I dag har man ett betydligt mindre komplext IT-stöd eftersom det är integrerat i molnet, allt från finansiella verktyg till HR-stöd och en enkel rese- och utläggshantering. Det gör att ledningen i realtid kan se all affärsdata och fatta mer datadrivna beslut.

– Eftersom vi själva jobbar med att tillhandahålla smarta molnbaserade tjänster, var det naturligt att även välja det internt, säger Carl-Fredrik.

Nästa steg för WirelessCar är att lägga till en skanningslösning i SAP och använda den inbyggda AI-motorn. Då kan inkommande PDF-fakturor gå direkt in i affärssystemet och hanteras helt automatiskt.

– När skanningslösningen är på plats står vi väl rustade för att kunna hantera en ökad mängd data. Då kan vi koppla samman hela flödet från inkommande fakturor och andra externa datakällor till att vi fakturerar våra kunder, avslutar Carl-Fredrik Rindebro.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00