Svensk kvantinnovationssatsning lanseras
Hem TEKNIK Ny nationell innovationsplattform kring kvantteknik

Ny nationell innovationsplattform kring kvantteknik

Publicerat av: Redaktionen

Chalmers Industriteknik har fått ansvaret och förtroendet att driva en ny, nationell innovationsplattform kring kvantteknik.

Kvantteknologi befinner sig i ett kommersiellt tidigt stadie, men utvecklas snabbt och förväntas i framtiden bli en nyckelteknologi inom områden som hälsa, energi, finans och försvar.

Sverige behöver en sammanhållande kraft för att omsätta kvantforskning till innovation och stärka konkurrenskraften. Därför startar nu innovationsplattformen Quantum Sweden med säte hos Chalmers Industriteknik och med finansiering från Vinnova. Övriga deltagande parter är WACQT-IP, GU Ventures, RISE, innovationskontoren vid Chalmers, KTH, Lunds universitet och Linköpings universitet, samt företagen Ericsson, Scalinq och Con-Science.

Huvudsyftet med plattformen är att bidra med förutsättningar för att den forskning som idag bedrivs vid universitet runt om i Sverige kan utvecklas till tillämpningar och kommersialiseras av svenska företag, ett område där Chalmers Industriteknik är experter. Men också att det blir teknik som integreras i svensk industri och ökar svensk industris konkurrenskraft.

Svensk kvantinnovationssatsning lanseras

QSIP – Den samlande kraften för Svensk forskning och innovation inom kvantteknologi.

Projektledare på Chalmers industriteknik är Johan Felix, ansvarig för strategisk samverkan och Camilla Johansson, gruppchef för innovationsledning. De pekar på att Sverige behöver kraftsamla, för att inte halka efter jämfört med många andra länder som nu satsar stort på att bygga konkurrenskraft inom kvantteknik. Inte minst handlar det om att behålla ledande forskare och startups. Idag befinner sig kvantutvecklingen i ett kommersiellt tidigt stadie, men på lite längre sikt tror Johan Felix att den blir helt avgörande för svensk konkurrenskraft.

– Vi kommer att bedriva aktiviteter för att det ska utvecklas mer tillämpningar inom det här området, som är ett av de hetaste forskningsområdena i världen” säger Johan Felix.

Projektledarna säger att nu är målet att kommunicera att vi finns och vad vi tänker göra, för att under 2024 börja bygga en nationell arena för samverkan och tillgängliggörande av kompetens, talang, kapital och infrastruktur nödvändiga för att skapa innovation genom kvantteknologi.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00