Hem Nyheter Saab först med fullskalig drift via privat mobilnät för 5G

Saab först med fullskalig drift via privat mobilnät för 5G

Publicerat av: Redaktionen

Combitech har genom sitt partnerskap med Nokia driftsatt en av Sveriges första installationer av privata mobilnät för 5G för fullskalig operationell drift åt Saab.

Saab först med fullskalig drift via privat mobilnät för 5G 2

Magnus Bergström, chef på Saabs affärsenhet Aerostructures.

Med allt fler automatiserade processer och självkörande fordon, ökar antalet uppkopplade enheter i industrin. Här kommer privata mobilnät in, som väntas bli en ’game-changer’ för Industri 4.0.

– Tillsammans med Combitech bygger vi nästa generations smarta produktionssystem. Med en helt uppkopplad fabrik får vi möjlighet till en bättre arbetsmiljö och en  effektivisering av produktionen, säger Magnus Bergström, chef på Saabs affärsenhet Aerostructures.

En viktig del i arbetet är att samla in stora mängder produktionsdata för att analysera och automatisera verksamheten och öka sin effektivitet.

– Att hantera stora mängder data, från olika enheter och ofta i realtid, kräver en riktigt snabb, säker och stabil mobiluppkoppling. Med privata mobilnät får Saab nu en komplett plattform för en uppkopplad fabrik, som klarar de kraven, berättar Per Åkesson, affärsområdeschef på Combitech.

– Det är först med ett eget mobilnät som man verkligen kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter fullt ut och realisera Industri 4.0, fortsätter han.

Saab först med fullskalig drift via privat mobilnät för 5G 3

Per Åkesson, affärsområdeschef på Combitech

En förutsättning för den smarta fabriken
Det privata mobilnätet blir en förutsättning för Aerostructures produktion som gör det möjligt att spåra materialflöden, följa upp användning, slitage och servicebehov hos maskiner och verktyg, använda autonoma truckar samt att ha uppkopplade operatörer med egna terminaler på armen.

Möjliggör nya digitala tjänster
Combitech tar hand om helhetslösningen för kunden med alltifrån projektledning och frekvenser till hårdvara från Nokia, installation med hjälp av Vinnergi samt drift och underhåll. I nästa steg identifierar och implementerar Combitech de digitala tjänsterna som skapar den verkliga nyttan.

Ökade krav på cybersäkerhet och att behålla data ”on-site”
Kraven på säkerhet blir allt viktigare i en värld där dataintrång och cyberattacker ökar. Data som genereras av IoT-lösningar i en anläggning eller genom kommunikation mellan människor är en företagskritisk tillgång,  Möjligheten till kontroll och säkerhet är två avgörande faktorer när industri och näringsliv väljer privata mobilnät, där man kan behålla all företagsdata och hårdvara ”on-site”.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>