Svårigheten att hitta kvalificerade medarbetare inom IT är en stor utmaning bland svenska företag, myndigheter och organisationer.
Sex av tio verksamheter kan tänka sig att flytta ut hela eller delar av sin IT-verksamhet till Litauen – ett av de hetaste länderna inom den växande trenden nearshoring.
Det visar en ny enkät som gjorts av Enterprise Lithuania.
Nearshoring är ett buzzword inom framförallt IT som innebär att ett företag lägger ut hela eller delar av verksamheten såsom service och utveckling i närliggande länder. Fördelarna som ofta lyfts fram är en liknande företagskultur och att man jobbar inom samma tidszoner.
Ett av de snabbast växande länderna inom nearshoring i Europa är Litauen, som under de senaste åren blivit ett populärt alternativ bland framförallt fintechbolag. Litauen är ett av få länder där landets finansminister tagit fram en särskild strategi för fintech.
I en enkätundersökning hösten 2021 tillfrågade Enterprise Lithuania 455 personer verksamma på olika nivåer och funktioner inom techsektorn i Sverige om deras syn på nearshoring, och då framför allt från Litauen. Av de svarande uppger sex av tio (63%) att de kan tänka sig att flytta IT-verksamheten till Litauen för att möta behoven, nära åtta av tio (75%) anger jakten på personal och medarbetare med spetskompetens samt att upprätthålla kvaliteten som den största utmaningen i det korta perspektivet.
På frågan vad de svarande förknippar med den litauiska IT-industrin anges framförallt ekonomisk effektivitet samt likheter med den svenska företagskulturen och möjligheter att samarbeta.
– Vi märker ett starkt växande intresse från svenska och nordiska företag när det gäller nearshoring i Litauen. Under det senaste decenniet har många företag inom vår nationella IT-industri utvecklats till en etablerad partner till globala teknikföretag som letar efter mjukvaruteknik, AI-drivna lösningar, produktutveckling eller regelefterlevnad (AML), säger Daina Kleponė, verkställande direktör för Enterprise Litauen.
En skandinavisk pionjär inom nearshoring i Litauen är e-handelsföretaget Boozt. I somras förvärvades det litauiska techbolaget Estina som man samarbetat med i tio år och som beskrivs som en viktig del av företagets framgång.
– Skandinaver och litauer delar ett gemensamt synsätt – vi fokuserar på att uppnå mål, och ha ägandeskap samt ta ansvar över det vi gör. Vi var en perfect match när det gäller kultur och ambitioner, och det är troligtvis hemligheten bakom ett bra sourcing partnerskap, säger Jesper Bröndum, medgrundare och teknikchef på Boozt.