Efter många års forsknings- och utvecklingsarbete är solcellstillverkaren Epishine redo att kommersialisera sin banbrytande teknik, Samtidigt flyttar de nu sin verksamhet till Linköpings nya tillväxtmiljö – Ebbepark.
– Det är väldigt roligt att Epishine flyttar till Ebbepark och att de vill använda den utrustning för tryckt elektronik som finns i parken tack vare Thin Film och det nystartade företaget Consensum. Möjligheten för aktörer att nyttja utrustningen är ett utmärkt exempel på resursdelning, något vi strävar efter där det är möjligt, säger Anna-Maria Jakobsson, tillväxtchef på Sankt Kors.
Epishine har tidigare haft verksamhet på flera platser men i och med flytten till Ebbepark kan labb, kontor och produktion samlas på en plats. Samtidigt finns nu utrymme att växa ytterligare och företaget hoppas anställa både en säljare och en produktutvecklare.
– Att flytta till Ebbepark är en strategisk satsning som innebär många fördelar, både i kontakten med andra aktörer inom tryckt elektronik och hållbarhet men också genom den avancerade utrustning för tryckt elektronik som finns tillgänglig. Den tekniken ser vi ett stort värde i och vi kommer att kunna outsourca flera viktiga processteg, säger Mattias Josephson, VD på Epishine. Sedan tycker vi att platsen passar oss med dess fokus på hållbarhet, innovation, smart resursdelning och världsförbättrande idéer.
– Vi ser fram emot att utveckla samarbetet på flera plan med Epishine, vars arbete och framgång skapar stort värde inte bara i Sankt Kors miljöer utan för hela regionen. Såväl miljöteknik som smarta material är ju del i de styrkeområden som är identifierade för vår region. Deras verksamhet är ett bra exempel på korsbefruktningen mellan forskning och innovativt entreprenörskap där man kommit långt mot målet att föra ut sina produkter i större skala på marknaden, säger Anna-Maria Jakobsson, tillväxtchef på Sankt Kors.
Än så länge tillverkas Epishines tunna, formbara solcellerna i relativt liten skala för att ersätta batterier i alla de IoT-prylar (Internet of Things) som finns i våra hem. Nästa steg är att trycka solceller till hela byggnader.