Sverige placerar sig på nedre halvan i ett nytt globalt index som rankar inställningen till AI utifrån olika faktorer.
Indexet baseras på en stor undersökning som visar att svenskarna generellt är mer oroliga för AI.
Den största farhågan är hur AI kan användas för att skapa falsk information, vilket 78 procent av svenskarna oroar sig för. Endast 45 procent av svenskarna anser att AI har en positiv inverkan på samhället, medan siffran för det globala snittet är 57 procent. När det gäller användandet av AI är det också lägre än globalt.
EY AI Sentiment Index 2025 analyserar inställningen, upplevelsen, användningen och förväntningar på artificiell intelligens (AI). När det gäller inställningen till AI, rankas Sverige på plats 9 av de 15 undersökta länderna, med ett indextal på 58, tydligt under det globala snittet på 68. Listan toppas av Indien och Kina, och i botten ligger Frankrike. Studien baseras på en undersökning med 15 060 respondenter varav 1 002 i Sverige.
Enligt undersökningen är svenskarna generellt mer negativt inställda till AI och avvaktande än det globala genomsnittet. Exempelvis är svenskarna mindre bekväma med AI och upplever i lägre grad att AI har en positiv inverkan på samhället. Bara 45 procent av svenskarna tycker att AI har en positiv inverkan, jämfört med det globala genomsnittet som är 57 procent.

Charlotta Kvarnström, partner och rådgivare på EY
78 procent av svenskarna oroar sig för AI-genererad desinformation
Svenskarna är även mer oroade kring specifika aspekter av AI. Det som oroar mest är AI-genererad desinformation. 78 procent av svenskarna uppger att de oroar sig för att AI används för att skapa falsk information (exempelvis deep fakes), vilket även oroar 75 procent globalt. En majoritet av svenskarna är även oroade för att AI ska få negativ inverkan för utsatta grupper, samt att AI ska användas av företag för att manipulera vad de tycker och känner. Svenskar är också i lägre grad positiva till AI:s fördelar – 48 procent av svenskar gillar att AI kan användas för att förenkla deras liv och fatta beslut, medan detsamma gäller 60 procent globalt.
– Den svenska skepticismen mot AI, som möjligen speglar en hög digital mognad och realistisk medvetenhet om riskerna, är en tydlig signal om att förtroendet måste byggas aktivt. Organisationer måste prioritera arbetet med styrning och etiska ramverk, samt fokusera på riskhantering, transparens och tydlig kommunikation kring AI. Annars riskerar denna tveksamhet att leda till att vi hamnar på efterkälken globalt, säger Charlotta Kvarnström, partner och rådgivare inom teknik-, media- och telekommunikationsindustrin på EY.
Störst förtroende för att techbolag kan hantera AI, minst för staten
Svenskarna har generellt ett lågt förtroende för näringslivets och myndigheters förmåga att hantera AI – lägre än för det globala snittet. Störst förtroende har svenskarna för techbolag, men även där är det endast 35 procent som känner förtroende, jämfört med 49 procent för globala respondenter. Lägst är förtroendet för staten och massmedier, som endast 28 procent av svenskar har tillit till i hantering av AI. Få svenskar har kommit i kontakt med AI när de interagerat med staten, men 13 procent har använt AI för ansökningar eller blanketter till myndigheter. Många är oroliga för att staten ska missbruka AI – 65 procent av svenskarna oroar sig för att staten ska samla in och analysera deras personliga data med hjälp av AI, vilket ändå är något lägre än det globala snittet på 67 procent.
– Svenskarnas låga förtroende för hur både företag och myndigheter hanterar AI, jämfört med det globala snittet, är en tydlig varningssignal. Till och med de mest betrodda aktörerna, techbolagen, har en lång väg att gå. Detta visar att teknisk kapacitet inte räcker – ansvarsfull styrning och kommunikation är avgörande för att vinna allmänhetens tillit, säger Charlotta Kvarnström.
AI används som både psykolog och finansiell rådgivare
Undersökningen kartlägger hur respondenterna använt eller interagerat med AI inom flera olika områden de senaste sex månaderna. Sverige hamnar enligt indexet på plats 12 av 15 gällande användning. Svenskarna uppger generellt lägre grad av användande och interaktion med AI jämfört med det globala snittet. De vanligaste användningsområdena för AI är personliga rekommendationer kring underhållning (27%), översättning av text (26%) och skriva eller redigera text i yrket (23%).
Mindre vanliga, men betydande, användningsområden är för finans och hälsa. 12 procent av svenskarna har använt AI som finansiell rådgivare, och en lika stor andel har tagit hjälp av AI för att sätta upp och följa upp sin hushållsbudget. Bland svenskarna är det 14 procent som använt AI för att beskriva sina medicinska symptom och få en diagnos – och 9 procent har använt AI som sin personliga psykolog genom att samtala med AI om sina känslor och mentala hälsa.
– Svenskarnas AI-användning är lägre än globalt, med fokus på praktisk nytta som texthantering. Men nyfikenheten kring mer avancerade områden som finans och hälsa visar på stor potential. Vi är i en tidig fas där användningen kommer breddas i takt med att tekniken mognar och förtroendet växer, säger Charlotta Kvarnström.
Om rapporten ”EY AI Sentiment Index 2025”
Syftet med studien är att bättre förstå hur människor upplever, använder och tänker om framtiden för AI. Indexet för inställningen till AI baseras på undersökningens resultat och utgår från fyra faktorer: den allmänna inställningen till AI, AI:s inverkan på vardagslivet, vilken påverkan AI har på respektive land och förväntan på AI i framtiden. Indexet väger samman faktorerna och till ett värde mellan 1 och 100. Studien genomfördes mellan december 2024 och februari 2025. Totalt deltog 15 060 respondenter från 15 länder (Australien, Brasilien, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Indien, Japan, Kanada, Kina, Nya Zeeland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydkorea, Sverige, Tyskland och USA. För att säkerställa att resultaten av undersökningen var representativ för befolkningen användes ett slumpmässigt urval med kvoter för ålder (18 år och äldre), kön och land samt att resultaten viktades statistiskt.
Om EY
På EY arbetar vi varje dag för att uppfylla vårt syfte Building a better working world. Vi skapar värde för kunder, medarbetare, samhälle och världen i stort, samtidigt som vi bygger förtroende på finansmarknaderna. Med stöd av data, AI och annan avancerad teknik hjälper vi våra kunder att hitta lösningar på dagens och morgondagens mest angelägna frågor. Vi arbetar med ett brett utbud av tjänster inom revision, redovisning, affärsrådgivning, skatt, strategi och transaktioner. Genom att dra nytta av branschinsikter, ett globalt nätverk och samarbete inom olika ekosystem kan vi erbjuda tjänster i fler än 150 länder.