Digitalisering kräver engagerad verksamhet
Hem SPONSOR Digitalisering kräver engagerad verksamhet

Digitalisering kräver engagerad verksamhet

Publicerat av: Redaktionen

Verksamheten måste redan från början komma med i kravställningen. Att enkelt och klart formulera vad verksamheten vill uppnå och för det krävs en kompetent beställarfunktion i företaget.

Jan-Erik Johansson, som är försäljningschef på IBiz Solutions, har lång erfarenhet av integrationsprojekt i svenska globala storföretag. Han vet vad som krävs för att digitalisering ska bli framgångsrik.

– Ofta börjar ett framgångsrikt projekt med att verksamheten, det kan vara vd, formulerar enkla mål som att förbättra för företagets kunder. Först därefter formuleras vad som krävs i form av integration och tekniska lösningar, säger Jan-Erik Johansson.

Det kan också formuleras som att någon i verksamheten konstaterar att trots organisationens många system, så stöttar de inte verksamheten och det är komplicerat att hantera data.

– Det är ofta starten på ett integrationsprojekt, men för att det ska lyckas så krävs en kompetent beställarorganisation. Samtidigt måste också vi som extern leverantör klargöra hur vi arbetar.

Digitalisering kräver engagerad verksamhet

Jan-Erik Johansson, försäljningschef på IBiz Solutions

För att ta något exempel bland de många kundcase som IBiz Solutions har erfarenhet av, så kan till exempel en hotellkedja vilja erbjuda sina gäster en sömnlös och problemfri bokning och reseupplevelse. För att det målet ska uppnås krävs en både djupgående och omfattande integration av befintliga, och nya, data och system.

– Här är det mycket viktigt att man formulerar en strategi innan vi sätter igång ett integrationsprojekt. Då måste verksamheten vara involverad och bidra med sin kännedom om verksamheten.

När IBiz Solutions engageras för ett uppdrag, så sätter man ihop ett team bestående av både utvecklare och systemarkitekter, som har en gedigen förståelse av affärsprocesser.

– Systemintegration innebär att man samlar in data från en mängd olika applikationer till en integrationsplattform. Det är en komplex process, som kräver en djup verksamhetsförståelse och djupgående kunskap om olika teknologier.

Allt efter att projektet med kund fortskrider, så övergår samarbetet allt mer till att ske med kundens IT-verksamhet.

– Verksamheten är ofta den ursprungliga beställaren, men de använder sig ofta av IT-avdelningen. Idealet är att vd, verksamhet och it är synkroniserade i sin kravställning. Självklart finns det olika uppfattningar där verksamheten ofta är ivrig att målet snabbt ska uppnås, men bäst är att de är synkroniserade.

Jan-Erik Johansson framhåller att verksamheten måste förstå att integrationen måste vara förvaltningsbar.

Det finns åtskilliga integrationsprojekt som genomförts utan att resultatet är förvaltningsbart och då blir det inte så bra i längden, men för detta krävs det också en strategi.

– Jag ser mängder av möjliga förbättringar av verksamheter genom digitalisering, men för att lyckas krävs att man har en strategi för integration och här är vi ofta en inspirationskälla.

Han framhåller att digitalisering handlar om verksamhetsutveckling där IT-avdelningen kan stödja verksamheten utifrån sin expertroll med tekniken, men det är sällan den som driver verksamhetens affärsutveckling.

– Digitalisering handlar inte om teknik det handlar om att förbättra och effektiviserade i verksamheten. Där är systemintegration avgörande.

Fakta om iBiz Solutions:
iBiz Solutions är ett nischat konsultbolag inom systemintegration som grundades 2008. Har huvudkontor i Karlstad med lokalkontor i Stockholm, Oslo, Gävle och Göteborg. Bolaget har idag nära 80 anställda och omsatte 2021 +100 mkr. Sedan augusti 2021 ingår företaget i Advania-koncernen. Kundlistan består mestadels av storföretag som exempelvis Sandvik, LKAB, Scandic Hotels, Löfbergs och Capio.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00