Svenskarna otrygga att julhandla med kort på nätet
Hem Nyheter Svenskarna otrygga att julhandla med kort på nätet

Svenskarna otrygga att julhandla med kort på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Trots att e-handeln står för en allt större del av julhandeln i Sverige känner närmare hälften av svenskarna en oro när det kommer till att betala med kort på nätet. Svenskarna oroar sig dessutom mer för att bli av med kreditkortuppgifter, jämfört med privata dokument, foton och kontaktuppgifter. Det visar Sentors IT-säkerhetsrapport där svenskarnas syn på kortbetalningar på nätet har kartlagts. Men det går att handla säkert på webben, Sentors expert ger 8 tips att tänka på inför den webbaserade julhandeln.  bc4af1bc46bb8239_org

I år förväntas svenskar handla julklappar för hela 20,5 miljarder, varav 5,4 miljarder kronor via e-handel. Något som innebär att mer än var fjärde julklapp i år kommer köpas in via internet.

Trots att vi handlar för allt mer, och att allt fler personer använder nätet för att göra sina julklappsinköp, känner en stor del av svenskarna en otrygghet kring att använda kort för att göra sina inköp.

Det här visar Sentors rapport där svenskarna har fått ge sin syn på kortanvändning på nätet. I undersökningen uppger 47 procent att de känner sig otrygga att lämna ut sitt kreditkort vid e-handel. Endast 29 procent menar att de känner sig trygga med att betala med kort online.

Experten: ”var vaksam men inte orolig”

Sentors informationssäkerhetschef Albin Zuccato tycker att man ska vara vaksam men inte känna otrygghet över att använda kort på nätet.

­– Känner man en oro över att använda kort när man handlar på nätet så finns det oftast andra betalningsformer att välja på, exempelvis att betala via faktura. Ska man betala med kort bör man först och främst säkerställa att man är inne på en legitim webbplats och att betalningen sker krypterat. Enklast är att titta efter hänglåset bredvid fältet där man skriver in webbadressen.

7 av 10 svenskar är mest rädda om kreditkortsuppgifter

Rapporten visar även att just kreditkortsuppgifter är det svenskarna oroar sig allra mest över bli av med vid ett intrång på nätet. 70 procent uppger att en förlust av kreditkortsuppgifter vore mest bekymmersamt och bland äldre i åldern 60-75 år är oron än större, där hela 80 procent känner en oro.

Att bli bestulen på privata dokument så som dokument, foton, kontakter eller liknande uppgav endast 13 procent var den största farhågan.

­­– Det är förvånande att så många känner en oro över att bli bestulna på sina kreditkortsuppgifter när banken i de flesta fall ändå betalar tillbaka pengarna av goodwill när man har utsatts för ett brott. En förlust av ens dokument och foton kan ju få desto större konsekvenser om man sitter på kritisk information eller saknar backup, avslutar Albin.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>