Svenskt rymdföretag revolutionerar svensk rymdindustri
Hem Nyheter Svenskt rymdföretag revolutionerar svensk rymdindustri

Svenskt rymdföretag revolutionerar svensk rymdindustri

Publicerat av: Redaktionen

Markstationsanläggningen på hög latitud i norra Sverige som drivs av Arctic Space tillhandahåller nu fördelaktiga tjänster till Viasat Real-Time Earth (RTE)-kunder.

Viasats många antennpositioner världen över, som ger snabba nedladdningar och mer regelbundenhet för operatörer, lägger till Piteå, Öjebyn i listan över områden.

Med upp till 9 kommunikationskontakter per dag kommer Piteå att öka nedlänkskapaciteten för de polära satelliterna.

”Vi kan stödja företag som tillhandahåller bilder, som den typ som används i Google Maps”, säger Viasat RTEs business manager Aaron Hawkins. ”Vi stödjer också satelliter som flyger med radarsensorer som kan se på natten och genom molnen. Dessa kan övervaka allt från illegalt fiske och piratkopiering till rörelser i isar – till att spåra sjöfartsleder för att se till att de är säkra.”

”Några av dessa kunder kan tillhandahålla så mycket data att de kan upptäcka förändringar ner till mycket små detaljer,” sa han. ”Det är användbart i försäkringsbranschen, till exempel. Efter en översvämning kommer de omedelbart att kunna upptäcka exakt vilka hus som drabbades. Det är också användbart för att övervaka klimatförändringar – till exempel för att upptäcka issmältning över tid.”

Benjamin Fischer, VD för Arctic Space Technologies sa att partnerskapet kommer att bidra till en ny standard för hantering och bearbetning av satellitdata i Europa.

Svenskt rymdföretag revolutionerar svensk rymdindustri

Arctic Space team. Från vänster: Fredrik Schäder, Sandra Nilsson, Felix Hessinger, Benjamin Fischer.

”Tillsammans med Viasat kommer vi att eliminera koldioxidavtrycket från hanteringen av satellitdata och anpassa vår verksamhet till de europeiska gröna avtalen”, sa han. ”Genom Real-Time Earth-antennsystemet som drivs av Viasat och de databehandlingsmöjligheter som erbjuds av Arctic Space, kommer ett Real Time Europe-satellitdatainsamling och -bearbetningssystem att erbjudas satellitoperatörer. Detta kommer att göra det möjligt för dem att skaffa och bearbeta data mycket snabbare, mer ekonomiskt och helt fritt från växthusgaser.”

Norra Sverige erbjuder många fördelar för satellitkommunikation, med lugnt väder, infrastruktur i världsklass och tillgång till förnybara energikällor som gör att koldioxidavtrycket kan minskas för kunder och partners. Arctic Space har därför ingått ett samarbete med EcoDataCenter och deras mycket säkra tjänster samt klimatpositiva affärsmodell som finns tillgänglig för hantering, bearbetning och lagring av satellitdata.

”Datacentret ligger i anslutning till antennområdet”, säger Sandra Nilsson, COO för Arctic Space Technologies. ”Detta ger oss möjlighet att minska tiderna för dataöverföring med en dedikerad fiberanslutning och möjliggör därför extremt snabb och säker datadrift. Vi är mycket glada över att få ut det här på marknaden, och specifikt till Viasat.”

Arctic Space markstationsanläggning

Den svenska markstationsanläggningen byggdes 2021 och ligger i utkanten av polcirkeln inom ett mycket lugnt radiofrekvent område. Den håller redan flera internationella kunder – med Viasat som en nyckelpartner. Med en markstation på hög latitud är de primära satellituppdragsprofilerna polära banor, som mestadels används av jordobservations- och kommunikationssatelliter.

Det geografiska läget var ett strategiskt beslut, förklarar Fischer.

”Att driva en sådan anläggning från Piteå, en stad belägen vid Sveriges kustregion, innebär mycket lägre underhållskostnader för antennsystemen på grund av lugnare väder och tillgång till en närliggande internationell flygplats”, sa han. ”Detta ger oss extremt bred täckning på norra halvklotet med avsevärt lägre driftskostnader jämfört med högre latituder. Tillsammans med vår datacenterpartner blir den här anläggningen i huvudsak en ”data hub” som kan hämta och bearbeta enorma datamängder från satelliter som flyger över Europa, allt i realtid.”

Viasats RTE-system

Sajten i Sverige, som så småningom kan innefatta fyra Viasat-antenner, är Viasats andra europeiska RTE-anläggning efter Storbritannien. Viasats RTE-nätverk verkar på fem kontinenter, med platser i Nordamerika, Sydamerika, Europa, Australien och Afrika.

Real-Time Earth är Viasats Ground Segment-as-a-Service (GSaaS) produkterbjudande. GSaaS tillhandahåller infrastruktur för satellitnedlänkning, upplänkning och datahantering.

Viasats RTE-teknik ger snabb åtkomst till data från andra satelliter, vanligtvis de som befinner sig i låg omloppsbana (LEO). Även om dessa sensorer fungerar bäst i låg omloppsbana, kan data bara sändas från en LEO-satellit när den passerar över en markstation, vilket innebär förseningar i leveransen. Genom att utnyttja kapaciteten i sina antennsystem i världsklass, satellitteknik och globala nätverkstäckning bidrar Viasat till att länka ner och sprida denna data snabbt och säkert.

”Medan många andra företag tillhandahåller liknande typer av tjänster”, sa Hawkins, ”erbjuder Viasat några viktiga skillnader, såsom hög systemsäkerhet.”

”Vi är den enda GSaaS-leverantören som bygger och använder sitt eget antennsystem, sa han. ”Vi är ett globalt teknikföretag som erbjuder våra kunder förstahandstillgång till det senaste inom satellit- och marksegmentinnovation.”

”Till exempel är vår planerade tjänst utformad för att göra det möjligt för kunder att komma åt sina bilddata inom några sekunder efter att de tagits med hjälp av den kommande ViaSat-3-satellitkonstellationen – en värdefull förbättring av dataleveranstider.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>