Sverigechefen under VMware Explore: Detta är de starkaste tekniktrenderna
Hem NYHETER Sverigechefen under VMware Explore: Detta är de starkaste tekniktrenderna

Sverigechefen under VMware Explore: Detta är de starkaste tekniktrenderna

Publicerat av: Redaktionen

AI är på allas läppar just nu – något som märktes tydligt under VMwares konferens VMware Explore som gick av stapeln i Barcelona i veckan.

IT-Kanalen träffade ett par nyckelpersoner på svenska VMware, som fick ge sin syn på de starkaste tekniktrenderna. AI, datatjänster och mikrosegmentering nämndes.

Det var en lång rad nyheter, både nya tjänster och utökade partnerskap, som lanserades under VMware Explore 2023. Mycket handlar om att stödja företagen i deras digitala transformation och att ge dem förutsättningar för att utvecklas i en multicloud-miljö, det vill säga att man arbetar med molnlösningar från flera olika leverantörer.

Dessutom offentliggjordes nyheter inom generativ AI. Ett samarbete med Intel, VMware Private AI, ska hjälpa företag att bygga och distribuera AI-modeller och öka AI-prestandan.

Genom ett annat samarbete, med IBM, ska företag kunna kombinera VMware Private AI och Red Hat OpenShift för att möjliggöra snabba och transparenta generativa AI-funktioner.

När IT-Kanalen talar med Anders Lidman, Sverigechef på VMware, under konferensen tar han upp ett par trender som är särskilt heta just nu. Först och främst nämner han AI, där utvecklingen just nu går i rasande fart. Han betonar att en av de stora utmaningarna för företag är att veta var man har sina data och hur de är klassificerade.

– AI är enormt viktigt. Samtidigt måste man ta ett steg tillbaka och fundera på privacy-perspektivet. Vilka av alla de data jag har vill jag dela? Hur vill jag träna mina framtida AI-modeller?

– Det kommer att medföra massa nytta att kunna köra generativ AI i det publika molnet. Men man måste tänka på att om man lägger upp sina data där, så kommer också andra kunna dra nytta av dem. Jag tror man bör fundera på om man vill göra det här i sin egen regi. Här har vi ett samarbete med Nvidia för att organisationer ska kunna skapa sitt eget privata AI-moln.

Anders Lidman fortsätter:

Sverigechefen under VMware Explore: Detta är de starkaste tekniktrenderna

Anders Lidman, Sverige chef på VMware

– Om man ser på kort sikt så tror jag att man kommer att kunna dra nytta av AI genom copilots, till exempel inom kodutveckling eller inom callcenters.

En annan trend som Anders Lidman tar upp rör cybersäkerhetsområdet, och mer specifikt mikrosegmentering av nätverk.

– Ett av de viktigaste ämnena inom säkerhet är hur man segmenterar sitt nätverk och implementerar regler för hur de olika delarna ska prata med varandra, det är det vi menar när vi talar om mikrosegmentering.

Apropå cybersäkerhet nämner Anders Lidman också att det är ett av de fält där VMware är på jakt efter fler partners som kan hjälpa dem att få ut sina lösningar ut till organisationerna.

– Utifrån ett säkerhetsperspektiv spänner våra lösningar mycket över att säkra upp den infrastruktur och nätverk som företagen har. En relativt ny lösning som jag kan nämna är Ransomware Recovery som innebär att man har sina backuper någon annanstans om något skulle inträffa.

– En annan diskussion som jag tror det kommer att bli mycket mer fokus på är var applikationen passar bäst att driftas. Passar den bra att köra i ett publikt eller privat moln? Eller behöver jag köra den ute i kanten av nätverken, så kallad edge.

Ytterligare en trend som Lidman tar upp är applikationsmodernisering:

Sverigechefen under VMware Explore: Detta är de starkaste tekniktrenderna

Jan Hedlund, business solutions strategist på VMware

– Många företag har en ålderstigen infrastruktur och behöver fundera över vilka applikationer som ska moderniseras, vilka som ska läggas ner och hur de ska göra detta.

Under VMware Explore träffar IT-Kanalen också Jan Hedlund, som är business solutions strategist på VMware. Också han tar upp det stora intresset för AI som råder just nu.

– Om du ser på den här konferensen så är ju AI på allas läppar nu. Det är ett enormt intresse just nu, och det kommer att kvarstå. Vi på VMware pratar ju mycket om att organisationer ska kunna köra AI i sin egen miljö för att säkerställa att deras IT och deras data inte hamnar i orätta händer.

– Sedan har ju AI ett litet värde om du inte kan applicera det på korrekta data och stora datamängder, och därför är data services en annan viktig trend som kommer att växa. Detsamma gäller möjligheten att dela data, något som vi har teknik för och gärna tar en diskussion kring med våra kunder.

VMware Explore besöks naturligtvis också av en mängd partners och kunder till bolaget. En av dessa är Veeam, som levererar lösningar inom datahantering och datasäkerhet, och de är särskilt kända för sina lösningar inom säkerhetskopiering och återställning.

Sverigechefen under VMware Explore: Detta är de starkaste tekniktrenderna

Edwin Weijdema, titeln field CTO Emea Veeam & Lead Cybersecurity Technologis

Edwin Weijdema, har titeln field CTO Emea Veeam & Lead Cybersecurity Technologist,

och han berättar att Veeam erbjuder lösningar inom just säkerhetskopiering och återställning för virtualiseringsmiljöer som körs på VMware-plattformen.

– Vi är teknikpartners med VMware och har en väldigt nära relation, berättar han under en pratstund med IT-Kanalen.

Vilka är dina intryck av konferensen hittills?

– Jag har precis kommit hit, men en sak som jag slås av är gemenskapen. Att oavsett vilket företag du arbetar på eller vilken del av organisationen, så arbetar vi alla tillsammans i frågor som rör till exempel cybersäkerhet. Det är väldigt viktigt, eftersom hackarna arbetar tillsammans. Då måste vi också göra det. Man träffar människor i en community, delar kunskaper och lär känna varandra.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00