E-förvaltningsdagarna - två dagar fyllda med digitalisering, AI och utveckling av offentlig sektor
Hem EVENTEVENT BEVAKNING eFörvaltningsdagarna – två dagar fyllda med digitalisering, AI och utveckling av offentlig sektor

eFörvaltningsdagarna – två dagar fyllda med digitalisering, AI och utveckling av offentlig sektor

Publicerat av: Redaktionen

Det ökade behovet av IT-stödd verksamhetsutveckling, framfarten av AI och hur den offentliga sektorn ska digitaliseras var några av diskussionerna som var på agendan under eFörvaltningsdagarna som ägde rum förra veckan.

Erik Slottner, Civilminister Sveriges Regering, inledde eventet med att prata om regeringens digitaliseringspolitik och hur strategin ser ut vilket lade grunden för de ämnen som diskuterades under eventet.

Hur man ska digitalisera och utveckla sin verksamhet samt hur man ska gå tillväga var teman som speglade dagarna.  

Mr. Vincenzo Aquaro, Chief of Digital Government at United Nations – DESA – Public Institutions and Digital Government, talade om e-government och presenterade hur de olika länderna inom FN har digitaliserats inom den offentliga sektorn.   

“The new phase of inequalities is digital. There is the need to help the government to strengthening the social contract and restore trust, increase the capacity of public sector, create decent jobs in the green and digital economies and develop common digital infrastructure. “Mr. Vincenzo Aquaro, Chief of Digital Government at United Nations – DESA – Public Institutions and Digital Government 

E-förvaltningsdagarna - två dagar fyllda med digitalisering, AI och utveckling av offentlig sektor

Frågan kring AI och hur man ska använda det som är verktyg på sin arbetsplats var av stort intresse och diskuteras frekvent under dagarna. Mats Lewan, framtidsspanare, ifrågasatte den artificiella intelligensen och hur intelligent den faktiskt är. Han menade att bakom all teknik så är det människan som gör dessa innovativa saker med tekniken, inte tvärtom. AI är bra på att imitera det arbete som människor gör, AI är mindre bra på innovation vilket gör människans roll viktigt.  

“AI får stå för informationshanteringen så får vi stå för samhällsutvecklingen. ”Mats Lewan, Framtidsspanare.   

Det som verkligen förändrar världen är inte kungar, påvar, krig och pandemier utan det är uppfinningarna som gör världen magisk. Internet hade inte varit samma sak utan människor, samma sak gäller AI. AI är en automationsapparat menar Mats, som kan automatisera allt digitalt.  

AI diskuterades även av Ann-Therese Einarsson, VD Tankesmedjan Futurion. Vilka jobb kommer finnas kvar och vilka jobb kommer ersättas av AI? Hon menar att AI kan utföra typiska tjänstemannauppgifter på ett snabbt och effektivt sätt. Copywriter och att skriva journalistiska texter är ett jobb som kan och har börjats ersätta med AI, ett annat exempel är översättning och transkribering. Ann-Therese menar däremot att vissa utav dessa uppgifter som kan ersättas inte alltid är det bästa alternativet. Kundtjänst är ett exempel, vill man helst prata med en robot eller en människa vid bland annat medicinska frågor? Det mänskliga mötet kommer premieras i en alltmer digitaliserad värld. Det viktiga vid implementeringen av AI på arbetsplatsen är att utbilda människor på hur AI ska användas, framför allt att ha ett bra omdöme som AI saknar.  

Men det kommer ju påverka en väldigt massa jobb. Det har vi fått reda på idag också och bara om man tittar på den generativa AI som har varit i fokus så kommer det påverka ungefär 300 miljoner jobb, avslutar Ann-Therese Einarsson, VD Tankesmedjan Futurion.

Vi ser fram emot nästa år med eFörvaltningsdagarna 13-14 november 2024.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00